Zlatnu kopačku za Jovanovića primio premijer Belgije

 

milan_jovanovic_fud_repSrpski fudbalski reprezentativac Milan Jovanović, igrač Standarda, dobitnik je „Zlatne kopačke“ kao najbolji fudbaler Belgije u 2009. godini, ali je umesto njega priznanje primio predsednik belgijske vlade Iv Leterm – veliki navijač kluba iz Liježa.

Jovanović nije prisustvovao gala večeri u Ostendeu, pa će mu danas premijer Belgije uručiti trofej. Pod naslovom „Milan Jovanović, zlatni Srbin“, ovdašnji list „La libr Belžik“ (La libre Belgique) kaže da je Jovanović „svojim šarmom obeležio Belgiju“.

-Sposoban je da (skoro) odgrize uvo (protivniku), ali i da zagrli sudiju. Često egoista… voli i da u prvi plan istakne svog saigrača. Može biti umiljat, ali i da pobesni.

Povezana vest:  POSLE MEČA PARTIZAN-ŠAMROK, Majkl O'Nil: Ovo je ponosan dan za Šamrok

Milan Jovanović je nepredvidljiv momak, ali ima pobednički mentalitet i svoju ličnost – što je potvrdio tako što je poštovao odluku njegovog kluba da bojkotuje ceremoniju i tako postao prvi laureat koji nije došao (na svečanost uručenja) pisse list.

List zaključuje da je „Zmija“ (kako u Belgiji zovu Jovanovića), „Uz sve to divan igrač sposoban da sam odluči utakmicu, svojom brzinom sa loptom u nogama, svojim razarajućim driblingom i svojim smislom za igru. On je često bio najbolji na velikim mečevima, uključujući i međunarodne, budući da je za reprezentaciju Srbije dao devet golova u 23 utakmice.

Povezana vest:  Manćini: Vidić je napredovao otkako sam došao u Inter

List takođe konstatuje da Jovanović nije mogao da ode bez trofeja, jer tokom četiri sezone koje je Srbin proveo u „Standardu“, „Jova“ (kako navijači Standarda zovu Jovanovića) nije prestao da daje golove i stvara ambijent. Ovaj trofej je nagrada pred njegov najavljeni odlazak“, zaključuje ovaj dnevnik.

Sam Jovanović je najavio da će verovatno na leto otići u Liverpul a ne u Milano, kako se najavljivalo.

„Zlatna kopačka“ Milanu Jovanoviću je treći uzastopni trofej koji dobijaju igrači Standarda, koji su na taj način smanjili razliku u odnosu na velikog rivala Anderleht, koji je očekivao da će ove godine jedan od dva njegova igrača doneti klubu 20-tu „Zlatnu kopačku“.

Povezana vest:  Mediji: Morinjo će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu

Bilo kako bilo „Jova“ (ili „Zmija“) je sinoć dobio 218 glasova i iza sebe ostavio dva igrača briselskog Anderlehta Mbarka Busufu (Mbark Boussoufa) koji je dobio 174 glasa i Romelu Lukakua (Romelu Lukaku) sa 167 glasova.

Već koliko večeras belgijski premijer će mu ovo, sasvim zasluženo, priznanje i uručiti – ne kao premijer već kao veliki navijač Standarda, a time i poštovalac igre srpskog reprezentativca.