Dela Paje Jovanovića do sada videlo 35.000 ljudi

Umetnikova_supruga_Muni_NMBIzložbu dela Paje Jovanovića (1859-1957), koja je posvećena 150. godišnjici rođenja tog srpskog slikara, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu do sada je videlo 35.000 ljudi, saopšteno je iz Narodnog muzeja u Beogradu. 
U saopštenju se navodi da je na izložbi „Paja Jovanović / Paul Joanowitch“/, koja je otvorena 23. decembra 2009. godine, predstavljeno 97 dela tog slikara, stvarnih u rasponu dužem od pet decenija. 
Publici je u Galeriji SANU predstavljeno Jovanovićevo stvaralaštvo s akcentom na motive iz života balkanskih naroda, zatim istorijske kompozicije, ilustracije narodnih epskih pesama, portreti, predeli, aktovi i studije. 
U izbor su uključena dobro poznata i čuvena ostvarenja, nastala za izlaganje, za koja je Jovanović dobio brojne važne nagrade, ali i pojedine slike nastale u njegovoj privatnoj sferi, na osnovu kojih se otkriva da su neke velike teme bile i predmet njegovog intimnog promišljanja.
Izložena su i dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice Srpske iz Novog Sada, Umetničke zbirke SANU, Narodnog muzeja Pančeva, Narodnog muzeja Zrenjanina, Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, Istorijskog muzeja Srbije, kao i privatnog vlasništva. 
Postavku prati i dvotomna monografija, koja sadrži katalog svih Jovanovićevih dela, uz stručni tekst profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Miroslava Timotijevića, a izvršni izdavač te publikacije je Muzej grada Beograda. 
Izbor dela i koncept izložbe sačinio je viši kustos Narodnog muzeja iz Beograda Petar Petrović. 
Izložba će biti otvorena do 21. februara, a tokom njenog trajanja biće organizovani različiti programi namenjeni publici – predavanja, stručna vođenja kroz izložbu, projekcije filmova i aktivnosti Dečjeg kluba Narodnog muzeja. 
Paja Jovanović rođen je u Vršcu 1859. Slikarstvo je diplomirao na Umetničkoj akademiji u Beču. 
Često je putovao po Balkanu, naročito po Crnoj Gori, primorju, Albaniji, Bosni i Hercegovini, južnoj i istočnoj Srbiji. 
Za sliku „Ranjeni Crnogorac“, izloženu na godišnjoj izložbi Akademije u Beču 1883. godine dobio je prvu nagradu i carsku stipendiju, a ubrzo potom zaključio je ugovor s trgovcem Valisom, za Frenč galeriju u Londonu. 
Godine 1895. Jovanović je dobio dve značajne porudžbine za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da bude održana u Budimpešti 1896. 
Prva porudžbina bila je od patrijarha Georgija Brankovića da izradi grandioznu istorijsku kompoziciju „Seoba Srba pod patrijarhom Čarnojevićem“, a druga od vršačke opštine za sliku „Vršački triptihon“. 
Vlada Kraljevine Srbije poručila mu je oko 1900. godine, za Svetsku izložbu u Parizu, da izradi istorijsku kompoziciju „Krunisanje cara Dušana 14. aprila 1346. godine“, za koju je dobio zlatnu medalju. 
Paja Jovanović umro je 1957. godine u Beču, a urna s njegovim pepelom, po njegovoj želji, preneta je u Beograd. Muzeju grada Beograda Paja Jovanović je zaveštao legat. 

Povezana vest:  30. AMSTEL FASHION WEEK, Gala revija srpskih modnih kuća - “Mona”, “Nicolas”, “Zekstra”, “St. George”, “TFY”, “Trikotaža Ivković”, “Passage”, “Martini Vesto” i “PWL” (FOTO)