Završno takmičenje pet odeljenja osnovnih škola iz Srbije u okviru kampanje „Zaštita za sve” održaće se 10.juna 2019. godine od 11.00 do 12.30 u Hali sportova Ranko Žeravica” (Pariske Komune 20) na Novom Beogradu. Najuspešnije odeljenje očekuje vredna nagrada u iznosu od 250 000 dinara, namenjena opremanju učionice.

Oko 100 učenika osnovnih škola „Jovаn Jovаnović Zmаj” iz Aleksinаčkog Rudnika, „Knez Simа Mаrković” iz Bаrаjeva, „Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca, „Rаdislаv Nikčević” iz Mаjura i „Sаvа Šumаnović” iz Beogrаda, dobilo je priliku da se druži na jednodnevnom izletu i učestvuje na ovom zanimljivom turniru zahvaljujući svojim učiteljima, čije su nastavne metode na temu zaštite od sunca proglašene za najbolje na konkursu „Dva lica sunca”.

Povezana vest:  MENTORSKOM ŠETNJOM OD TERAZIJA DO KALEMEGDANA OTPOČEO PROJEKAT „PODELI SVOJE ZNANJE – POSTANI MENTORKA“

Takmičenje je organizovano  po principu popularnih igara bez granica i igre “Ne ljuti se čoveče”, a podrazumeva znanje i saradnju učenika podeljenih u pet timova označenih majicama i kačketima u crvenoj, narandžastoj, žutoj, plavoj i zelenoj boji. Za napredovanje u igri učenici bi trebalo da, između ostalog, znaju odgovore na pitanja: koje su dobre, a koje loše strane sunca, zašto je opasno boraviti na suncu u 13 sati, šta je potrebno poneti sa sobom da bi se zaštitio od sunca, da li je zaštita potrebna i tokom oblačnih dana… Element sreće i fer pleja u takmičenje unosi bacanje kockica, koje određuju brzinu napredovanja timova na stazi, dok na konačan rezultat utiče i znanje o odgovornom ponašanju na suncu.

Povezana vest:  Modni brend Shash od ove godine koristi 100 % održive materijale

Takmičenju će prisustvovati dinosaurus Ceri, junak edukativne video-igrice osmišljene u okviru kampanje „Zaštita za sve”. Igrica „Sunčane avanture”, koja je od ovog proleća dostupna deci u Srbiji, omogućava mališanima da se na zabavan i uzbudljiv način takmiče sa sobom i drugima, a istovremeno uče kako da se zaštite od štetnog sunčevog zračenja i sačuvaju zdravlje.

Društveno odgovorna kampanja „Zaštita za sve”, za cilj ima podizanje svesti dece, roditelja i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu. Kampanju već dve godine sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Povezana vest:  OTKRIVAMO: DVADESET TAJNI KAKO DA JEDETE HLEB A DA SE NE UGOJITE!

U okviru konkursa „Dva lica sunca” dvadeset osnovnih škola iz Srbije osvojilo je UV indikatore, specijalne merače intenziteta sunčevog zračenja, koji su već postavljeni u velikom broju škola. Konkursna komisija je među njima izabrala pet najboljih radova učitelja, koji su nagrađeni jednodnevnim izletom za svoje odeljenje i šansom da na takmičenju u Hali sportova obezbede sredstva za opremanje učionice. Organizatori takmičenja obezbedili su učenicima i učiteljima i druge zabavne aktivnosti, obilazak Muzeja nauke i tehnike, atraktivne poklone, prevoz i sve ostalo što je potrebno za njihovo uživanje u ovom jednodnevnom izletu.