Više od 79 odsto građana Srbije govori najmanje jedan strani jezik, rezultati su Eurostatovog istraživanja o poznavanju stranih jezika, a prema mišljenju stručnjaka iz švedskog Transcoma ovakva statistika je značajna jer ukazuje na mogućnosti za razvoj i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.

Iz Transcoma napominju da se u Srbiji, kao i u većini zemalja Evropske unije, strani jezik uči od prvog razreda osnovne škole i da je to u skladu sa promocijom višejezičnosti kao jedne od najvažnijih veština savremenog doba.

„Eurostatovi podaci su pokazali da je Srbija iznad proseka Evropske unije u kojoj 64,6 odsto građana govori makar jedan strani jezik i to je bio značajan podatak kad je Transcom odlučivao o proširenju poslovanja u Srbiji. Dodatno, jezički smerovi na srpskim fakultetima su vrlo cenjeni u svetu što potvrđuje i činjenica da je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu prošle godine rangiran među 250 najboljih fakulteta na kojima se izučavaju jezici, a koje bira agencija specijalizovana za obrazovanjeˮ, objašnjava Izabela Gajevska, menadžer za regrutaciju za područje Evrope, u švedskoj kompaniji Transcom koja svoja predstavništva ima u Beogradu i Novom Sadu.

Povezana vest:  Dr. Oetker sa Kristininim i Marininim potpisom

Najzastupljeniji strani jezik u Srbiji je engleski, a na globalnoj listi zemalja na kojoj je rangirano poznavanje engleskog kao drugog jezika – EF English Proficiency Index, Srbija zauzima 18. mesto među 88 država.

„Svi smo svesni da su upotreba kompjutera, interneta, mobilnih telefona i digitalizacija uopšte uticali na ekspanziju engleskog koja nije zaobišla ni Srbiju. Međutim, postoje i drugi jezici na koje treba obratiti pažnju, a na čiji značaj utiču brojni ekonomski, politički i socijalni parametri. Na primer, zbog sve većeg udela u poslovnoj i kulturnoj sferi i činjenice da se govori na četiri kontinenta, očekuje se da će u budućnosti rasti potražnja za španskim jezikom. Takođe, ne treba zanemariti značaj nemačkog, francuskog, ruskog, ali ni azijskih jezikaˮ, napominje Gajevska i ističe da je poznavanje stranih jezika već sad potrebno u skoro svim industrijama od finansijske, preko modne do medijske.

Povezana vest:  Nagradni umetnički konkurs: Lepota velikog formata

Izabela Gajevska zaključuje da je znanje stranog jezika često prednost prilikom zapošljavanja: „Znanje makar jednog jezika posebno je značajno za nove poslove nastale tokom četvrte industrijske revolucije i olakšava pronalaženje posla na globalnom tržištu koje je prilično povezano. O tome kolika je uloga stranih jezika danas, svedoči i činjenica da je UNESCO 21. vek proglasio vremenom poliglota.ˮ

Povezana vest:  ICCCPO uručio specijlano priznanje Svetlani Vukajlović, direktorki RZZO

Švedski Transcom zapošljava 27000 specijalista za korisničko iskustvo u 50 kontaktnih centara zastupljenih u 20 država, a njegovi stručnjaci svakodnevno sarađuju sa 1,5 miliona korisnika. Svoje prvo predstavništvo u Srbiji Transcom je otvorio u Beogradu 2014. godine, a od 2018. godine posluje i u Novom Sadu.