Sve češće i profesionalni fotografi priznaju da umesto da nose tešku, tradicionalnu opremu za fotografisanje, odlučuju se za pametni telefon. Najnovije funkcije pametnih telefona i njihove sve naprednije kamere im dopuštaju da stvore gotovo savršene fotografije. Ono što je još interesantnije, danas koristimo pametne telefone da fotografišemo ne samo veličanstvene pejzaže i portrete, već i impresivne detalje, na takav način da je teško razaznati koja oprema se koristila za fotografisanje.

Pred vama je vodič za fotografisanje detalja, uz razne fotografije, koje će zasigurno biti odličan izvor inspiracije za vas – naročito ako želite da pokažete svoj talenat svetu i odlučite da budete deo InFocus takmičenja!

Igrajte se sa podešavanjima kamere

Ukoliko želite najbolje rezultate, nemojte da koristite samo osnovna podešavanja vaše kamere. Igrajte se fotografijom – eksperimentišite i nemojte se brinuti oko fotografija koje nisu iz prvog puta ispale onako kako ste želeli. Koristite uveličavanje, širi spektar boja ili potegnite za određenom opremom koja će vam reći tačno koji parametri će biti idealni za savršeno hvatanje detalja.  Još jedna dobra ideja za početnike je bezbojnost, odnosno crno bele slike. One mogu da „sakriju“ potencijalne mane i istaknu najbolje elemente vaše fotografije.

Povezana vest:  Iznenađujući zdravstveni benefiti deserta

Koristite VDR

Najbolji pametni telefon za „hvatanje“ detalja je onaj koji vam dopušta da izrazite i one najmanje detalje. Zbog toga, dok birate najbolji model za vas, postarajte se da je jedna od karakteristika Visoko Dinamičan Raspon. VDR povećava svetlo i kontrast, i kao rezultat toga možemo jasno da vidimo sve detalje – kap rose na latici, svetleće šljokice na haljini, teksturu drvene daske na staroj crkvi. Kada slikate makro sliku morate da odlučite koji element će dominirati fotografijom – onaj u prvom planu ili onaj u pozadini. Zahvaljujući fokusiranju na samo jedan od njih, postići ćete savršenu oštrinu i – brilijantnu sliku.

Upoznajte „bokeh“ efekat

Zamagljena pozadina, zvana „bokeh“ efekat, iza glavnog modela je ogromna prednost profesionalnih fotografa. Ovaj efekat čini da se detalji više ističu. Zamagljivanje pozadine je odličan način da uklonite neke neželjene objekte sa slike. Ovo može da se pokaže kao veoma korisno u pejzažnoj fotografiji gde slučajni dodaci mogu lako da unište sliku. Primenjivanje „bokeh“ efekta nije teško. Većina modernih pametnih telefona ima ovu funkciju, što dopušta umetnicima da zamagle pozadinu, a u isto vreme da izoštre detalje.

Ne zaboravite svetlost

Dokumentarni i modni fotografi, čak i influenseri, priznaju da najbolje fotografije ispadaju jedan sat posle zore i jedan sat pre sumraka. Tada je svetlost najlepša. Fotografisanje prirode – cveća, insekata, kapljica rose u zoru i sumrak je odličan način da se napravi fotografija sa prirodnim svetlom kojoj neće biti potreban dodatan filter.

Povezana vest:  Kampanja za zaštitu prava invalida

Da li volite fotografisanje? Učestvujte u Huawei InFocus nagradnoj igri!

Huawei InFocus nagradno takmičenje je odlična prilika da testirate svoje fotografske veštine i pokažete svoj talenat svetu! Pored stalnog razvijanja svojih uređaja i potrage za najboljim iskustvom fotografisanja, kompanija Huawei odaje priznanje mladim talentima kroz Huawei InFocus Awards takmičenje. Ono je posvećeno svim Huawei korisnicima, koji mogu da predaju svoj rad u jednoj od kategorija putem sajta namenjenog za takmičenje,do 11. avgusta 2019. godine. Više informacija možete dobiti na linku:https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/rs/

Fotografije prijavljene za takmičenje će biti prezentovane na internet stranici posvećenoj takmičenju, gde bilo koji internet korisnik, uključujući učesnike takmičenja, ima pravo da glasa za svoju omiljenu sliku. U narednoj fazi, najbolje radove će oceniti pažljivo odabran žiri, koji se sastoji od stručnjaka i svetski poznatih fotografa:

  • YANMIN WANG – Predsednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE & Nordic
  • MARCIN TYSZKA – Poljski modni fotograf, koji sarađuje sa najpoznatijim svetskim časopisima, kao što su Marie Claire, Harper’s Bazaar, Glamour, Elle i Vogue.
  • NIKOLAJ THANING RENTZMANN – Danski umetnik koji se uglavnom fokusira na fotografisanje poznatih ličnosti, a pored toga, na svojim društvenim mrežama takođe predstavlja fotografije pejzaža, gradova i  prirode.
  • EMMA SVENSSON – Svestrana fotografkinja, takođe i avanturista koji putuje širom sveta.
  • YENER TORUN – Arhitekta i fotograf koji transformiše urbane pejzaže, menja okvir arhitekture u geometrijske abstrakcije i stvara alternativnu stvarnost kroz svoja dela.
  • VUTHEARA KHAM – Francuski fotograf kambodžanskog porekla, koji živi u Parizu. Fasciniran svetlom, uličnom fotografijom i urbanim pejzažima, VuTheara voli da se igra sa novim perspektivama i uglovima posmatranja. Poznat po svetlu i grafici u svojim kompozicijama, njegov stil fotografije je definisan uličnim scenama Pariza, ali i ostatka sveta.
Povezana vest:  Vraća se poslu posle bračnog kraha: Nina Lečić vodi dodelu nagrada

Šta ide pobednicima?

 Pobednik takmičenja osvaja nagradu od 10 000 evra, Huawei MateBook 13, Watch GT.

Pobednik svake kategorije dobija nagradu od 2 000 evra, Huawei MateBook 13, Watch GT i Huawei P30 Pro telefon.

Drugoplasirani u svakoj kategoriji – Huawei P30 Pro.

Trećeplasirani u svakoj kategoriji – Huawei P30.

Pobednik prema izboru publike će dobiti Huawei P30 Pro i Watch GT.

Postarajte se da uhvatite ono što drugi ne primećuju!