TOm Ehr, direktor MTV i MTV fondacijeUdruženja i pojedinci upoznali se sa Zakonom o zadužbinama i fondacijama na prvom Forumu dobrotvornih organizacija

 

Povodom predstavljanja novog Zakona o fondacijama i zadužbinama, prvi put je organizovan Forum dobrotvornih organizacija na kom su se okupila domaća udruženja i pojedinci. Fondacije vodećih kompanija i organizacija (Hemofarm, B92, Telenor, Pravni fakultet, Osmeh na dar, Delta, Microsoft, Comtrade, MTV, R-Point, Srpska asocijacija menadžera), kao i CSR predstavnici banaka, diplomatije, međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija i institucija, imali su priliku da se upoznaju i razmene iskustva, kao i da predstave svoje aktivnosti. Prisutnima su se obratili Miodrag Shrestha, izvršni direktor Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Tom Ehr, direktor MTV i MTV evropske fondacije i Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji. Predstavljen je i web sajt www.donacije.rs koji je pokrenula Fondacija B92 za potrebe povezivanja onih kojima je pomoć potrebna sa onima koji mogu da je pruže.

Povezana vest:  Praznična euforija vs. Praznična depresija - Poslednja ovogodišnja tribina Hemofarm Fondacije „NA KAFI SA PSIHOLOGOM”

„U svakom društvu postoje ljudi koji imaju manje sreće od drugih. Među njih spadaju oni pogođeni bolešću, finansijskim poteškoćama, diskriminacijom ili bilo kojom drugom nesrećom. Iako ima mnogo pojedinaca koji žele da pomognu, oni često ne znaju kako i misle da njihov mali doprinos neće imati uticaja. Tu nastupa humanitarni sektor. Kroz organizaciju i stručnost, humanitarne organizacije su u mogućnosti da pretvore doprinos mnogih pojedinaca u novcu i vremenu u nešto što može da ima ogroman značaj.“, izjavila je Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji.

Povezana vest:  Kung Fu Panda kuva za Svratište

“Očekujemo da će donošenje novog Zakona o zadužbinama i fondacijama bitno unaprediti rad postojećih fondova, fondacija i zadužbina i da će Zakon istovremeno podstaći razvoj i osnivanje novih. Posebno značajnim smatramo njegov mogući podsticaj vraćanju tradicije zadužbinarske i filantropske kulture koja je u Srbiji svoj uspon doživela u XIX i XX veku, i verujemo da će se nakon diskontinuiteta u proteklom periodu ponovo oživeti”, izjavio je  Miodrag Shrestha, izvršni direktor Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF).

Povezana vest:  Opra i Britni najplaćenije žene šou biznisa

„Donošenje novog Zakona o zadužbinama i fondacijama pokazuje da država ima mehanizme za pozitivne promene u ovoj oblasti, naročito kada se u izradi zakona prihvate sugestije civilnog sektora i onih na čiji će rad direktno uticati nova pravna regulativa. Zato pozdravljam donošenje ovog zakona i očekujem da u najbližoj budućnosti slična vrsta angažmana i razumevanja uloge države bude pokazana i u slučaju poreskih zakona koji treba da stimulišu filantropsko ponašanje biznis sektora a koji u ovom trenutku nedostaju i u Vladinom nacrtu Strategije za razvoj društveno odgovornog poslovanja u Srbiji.“, izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.