Zovite ih kako hoćete – gurmani, gastronauti, sladokusci – ali jedno neverovatno novo istraživanje Kornelove laboratorije za hranu i brendove, objavljeno u časopisu Obesity, otkriva da oni koji vole avanture sa hranom zaslužuju nov opis: zdravi.

Rušeći stereotip da su sladokusci proždrljivci koji stalno nešto jedu, istraživanje o ishrani i načinu života koje je obuhvatilo 502 žene je pokazalo da su učesnice najrazličitijih sklonosti kad je reč o hrani (one koje vole sejtan, goveđi jezik, kimči, zečetinu, palentu i drugo) takođe fizički aktivnije i više vode računa o raznovrsnosti svoje ishrane. Statistički gledano, one takođe češće kuvaju kod kuće ili zovu prijatelje na obrok – što je još jedna navika za koju nedavne studije pokazuju da igra veoma bitnu ulogu u održavanju zdrave telesne težine i balansirane ishrane (izvinjavam se probirljivcima).

Povezana vest:  Šetnjom podrške obeležen Svetski dan Alchajmerove bolesti

Kako onda oni među nama koji su manje odvažni u kuhinji mogu da primene ove lekcije u svakodnevnom životu? Pouka nije da izbor egzotične hrane garantuje da ćete smršati, već da avanturistički duh, bez obzira na to da li se odnosi na hranu, vežbanje ili zabavu, može da bude od velike pomoći i spreči usvajanje nezdravih navika.

Povezana vest:  Humanitarna akcija Costa Coffee kafeterije

U izjavi datoj nakon objavljivanja ove studije, jedan od koautora, Brajan Vansink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Univerzitetu Kornel (i autor knjige Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life), sumira svoju poruku svima onima koji broje unete kalorije: „Umesto da se držite jedne te iste dosadne salate, počnite da dodajete ponešto novo”. Možda salatu sa mirođijom i speltom? Ili prokelj sa kimčijem? „Tako možete da krenete u drugačiju, zabavnu i zdravu avanturu sa hranom”, kaže Vansink.

Povezana vest:  Flamingosi se druže kao ljudi, važan im fizički izgled

Autor: Sara Karnasijevic

Image by Steve Buissinne from Pixabay