Ekstremni događaji kao što su prirodne katastrofe, ratovi, ekonomske i političke krize imaju najčešće direktne i indirektne posledice na stanovništvo i društvo. Tokom pandemije korona virusa nekoliko kriza se dešavaju istovremeno: zarazna bolest, kao i ekonomski, socijalni i politički kolaps. Prema aktuelnim statističkim podacima Beča, kada je u pitanju broj novorođenih, može se reći da nisu zabeležena neka veća odstupanja.

Da li je zabrana izlaska u Beču dovela do toga da su se parovi više posvetili reproduktivnim aktivnostima? Postoji ona, često kao urbana legenda kritikovana teza, da se za vreme nestanka struje začne više dece. Da li zatvaranje lokacija gde se ljudi druže, kao što su restorani, kafei, klubovi, univerziteti, kancelarije, ima za posledicu da se manje muškaraca i žena upoznaju i kao sled događaja ne začinju decu? Ili se potencijalni roditelji odriču ostvarenja želje za decom zbog nesigurne ili tmurne budućnosti? Da li pomeraju odluku stvaranja porodice za kasnije?

Povezana vest:  Bijonse i Džej Zi najplaćeniji par na svetu

Tokom prvih nedelja prošlogodišnjeg prolećnog Lockdown-a u Beču nije zabeležen neki upadljivi porast ili pad broja rođene dece. Inače, opadajući broj novorođenih poslednjih meseci i godina deo je dugoročnog trenda. Od kraja 2015. godine broj začete dece se blago ali konstantno smanjuje. Izgleda da se 2020. godine taj trend nastavio. Na osnovu podataka na dan 3. mart 2021. ne može se ustanoviti neki određeni efekat korona virusa na broj rođenih u glavnom gradu Austrije. Ipak, ne može se isključiti da je tokom 2020. godine i kasnije ukupno došlo do blagog porasta ili pada novorođenih.

Povezana vest:  Uz novi mt:s PRVA Droid paket besplatno i ekskluzivno zavirite u svet Prve srpske televizije (FOTO)

 

 

 

Slike:

1 – © PID/VOTAVA

2 – © Daniel Auer