Jedinstveno razotkrivanje naučnih mitova, i to na više od 6.000 kvadrata Beogradskog sajma, obeležiće ovogodišnji, trinaesti po redu Festival nauke koji se održava od 5. do 8. decembra.

U nikad zabavnijem naučnom okršaju učestvovaće više od 650 naučnika i naučnih komunikatora, kako iz Srbije, tako i iz celog sveta! Svi oni udružiće snage i tokom četiri festivalska dana u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma pokazaće zašto je nauka najbolja saveznica u borbi za istinu.

Od nuklearnih elektrana preko života na Zemljinim polovima do onih najsitnijih nano-avantura, glavni festivalski program Nauka bez prestanka provešće znatiželjnike kroz niz naučnih izazova i eksperimenata sa ciljem da razotkriju preživele mitove, otklone sve zablude i objasne porekla brojnih sujeverja. Tako će neke od zabluda vezane za teoriju evolucije biti otklonjene uz pomoć neobičnih afričko-srpskih životinjskih parova, dok će konačno biti izvojevana pravda za sve one životinje koje su zbog narodnih verovanja izbile na loš glas. Razotkrivanje tajni našeg mozga, ali i nervnog sistema, biće praćeno uz one zapisane u našim zubima, , a posebnu pažnju posvetićemo antibioticima i njihovoj zloupotrebi, zbog čega se ljudi sve teže bore protiv bakterija.

Povezana vest:  BEER FEST U VRNJAČKOJ BANJI

Iz naučne radionice Milana Popovića stižu naučni top i jedinstveni hoverkraft nastao uz pomoć duvača lišća,  kao i nezaboravni snimci sačinjeni uz pomoć jedinstvene opreme na visini od čak dvadeset pet kilometara! Kroz naučne eksperimente Najveći radoznalci moći će da zavire u „Kabinu sumnje“ koja stiže direktno iz Francuske ili pak u „Radioaktivnu sobu“, gde ih čeka crtanje UV bojama uz koje brojni mitovi o zračenju padaju u vodu.

Postavka „Znanje pokreće“ kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je  kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu! NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život i predstavlja srž poslovanja kompanije. U ovom zanimljivom kutku svako ko bude želeo pretvoriće se u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, gde će ga tačni odgovori odvesti do izlaza. Pored toga, posetioci će imati priliku da učestvuju u dva eksperimenta – sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema. Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Povezana vest:  Galenika dobitnik nagrade za razvoj inovacija u zemlji i svetu

Svoje genijalne izume, veštine i znanja i ove godine će prikazati osnovci i srednjškolci iz cele Srbije. Samo za njih i prema njihovim idejama krojena festivalska zona Ekspertinejdžera ugostiće više od deset škola, čiji će učenici razotkriti na koje je sve načine umrežen svet današnjice i šta nam omogućavaju svi ti pametni uređaji kada se udruže. Uz to će preispitati brojne mitove vezane za nedostižni perpetuum mobile, uhvatiće se u koštac sa Teslinim munjama, predstaviće drevne kalendare i otkriti na koji način su komunicirali černobiljski vatrogasci u bolničkim sobama.

Glavna festivalska Naučno-fantastična bina ugostiće u hali 5 naučnike iz celog sveta. Tokom četiri dana na sceni će se smenjivati eksplozivni naučni šou programi iz Francuske, SAD, Austrije, Poljske, Češke, Izraela i Estonije! Publika svih uzrasta tako će biti u prilici da se upusti u avanturu poigravanja sa sopstvenim čulima, da otkrije kakva se nauka krije iza superherojskih filmova i mađioničarskih trikova ili pak da uživaju u vatrenim eksperimentima. Sasvim drugačijom atmosferom odisaće Mala naučna bina u hali 3, gde će se smenjivati tematski naučni kvizovi, savršeni za naučni predah i razigravanje moždanih vijuga, uz razbijanje mitova i zabluda iz stomatologije, istorije, biologije…

Povezana vest:  NOVINARI ODABRALI SVOJE OMILJENO PIVO NA DEGUSTACIJI U IDEA SUPER PRODAVNICI

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Više od polovine publike čine organizovane školske posete, pa je tako program u prva tri dana – četvrtak, petak i subota, prilagođen školskom programu i namenjen prvenstveno za školske posete. Nedelja je i ove godine Porodični dan festivala.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.

Foto: Oksana Toskić