Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru raznovrstan i besplatan program na predstojećoj manifestaciji „Beogradska zima”, koja će trajati od 1. decembra do 15. februara. On je tom prilikom ukazao na značaj manifestacije sa turističkog aspekta, ali i zbog toga što obiluje programima za najmlađe. Istovremeno, dodao je Vesić, ova manifestacija je od velikog značaja i za imidž grada.

– Do kraja ove godine očekuje se da imamo deset odsto turista više nego prošle, a grad je u 2018. zaradio oko osamsto miliona evra od turizma, u šta ubrajam ne samo direktne budžetske prihode grada i države već i zarade hotela i sve ono što turisti potroše kod nas. Zbog toga Grad Beograd mora da ima događaje koji privlače turiste, a jedna od najznačajnijih manifestacija jeste upravo „Beogradska zima”. Osim programa za turiste, manifestacija ima raznovrsne programe i za Beograđane zbog čega i traje dva i po meseca, sa više od sedam stotina sati programa i trista različitih dešavanja – istakao je Vesić.

On je precizirao da će se programi održavati na osamnaest lokacija u gradu, a biće ih i u svim rubnim opštinama. Reč je o događajima uglavnom namenjenim deci, dodao je Vesić.

Povezana vest:  Moda i opera - veče obeleženo kvalitetnim modelima i poznatim ličnostima

– „Beogradska zima” je značajna i za imidž grada. Plan je da se promoviše u svim zemljama regiona i u većini evropskih zemalja, posebno u zemljama odakle tradicionalno dolaze turisti, kao što su Turska, Rusija, Bugarska. Od toga kakav imamo imidž u Evropi i svetu zavisi i kakva će biti poseta turista tokom čitave godine, ali i koliko će biti investicija u naš glavni grad – rekao je Vesić.

On je zahvalio svim umetnicima i učesnicima koji daju svoj veliki doprinos uspešnosti manifestacije, precizirajući da poslednjih šest godina nastupaju domaći muzičari, što je politika grada. Takođe, zahvalio je organizatorima na ozbiljnom i obimnom poslu koji je urađen, kao i sponzorima.

– Decembar je vreme kada „svodimo račune” u vezi sa svim što je do sada urađeno. Beograd se tokom ove godine veoma uspešno razvijao i zato s ponosom ulazimo u 2020. – istakao je Vesić i pozvao sve Beograđanke i Beograđane da posete mnogobrojna dešavanja u gradu.

Povezana vest:  Tuborg Cold Shot - Idealno piće da započnete noćni provod!

Vesić je akcentovao dve lokacije – Trg republike sa, kako je naveo, „svetskim klizalištem”, i Lazarevac. Svečano otvaranje planirano je u nedelju ispred Opštine Zvezdara, gde će tradicionalno biti upriličen „Trg bajki”.

Na konferenciji za novinare govorili su i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktor Cebefa Damir Handanović, kao i izvođači i predstavnici sponzora – Lepa Brena, Goca Tržan, Kiki Lesandrić, Srđan Zlatičanin („Frikom”) i Marija Trivan („Pepsi”).

Karl je istakao da je „Beogradska zima” tradicionalna manifestacija ne samo za Beograd već i za Srbiju i region, i da kao takva privlači veliki broj domaćih i stranih gostiju.

– Naziv „Beogradska zima” je krovno ime za muzičke, scenske i filmske programe koje povezuje želja i trud Gradske uprave Grada Beograda da oni budu besplatni za sve sugrađane i goste našeg grada. U pitanju je veoma kompleksna i sveobuhvatna manifestacija u kojoj učestvuje veliki broj gradskih tela i ustanova, a trebalo bi istaći i veliki trud predsednice Odbora manifestacije Andreu Radulović, koja je ove godine rukovodila njenom organizacijom. Najveći deo posla izneo je Cebef, koji je nosilac organizacije, a valjalo bi pomenuti i Dom omladine Beograda, Dečji kulturni centar, Teatar „Vuk” i Turističku organizaciju Beograda – rekao je gradski sekretar za kulturu.

Povezana vest:  Veliki broj ljudi pokloniće „Pramen nade“ deci oboleloj od raka

On je najavio da će tokom svakog dana trajanja manifestacije biti održavane određene lepe aktivnosti u nekom delu grada, kako bi svi gosti našeg grada iz Beograda poneli lepe uspomene i vratili se ponovo naredne godine.

Direktor Cebefa Damir Handanović je istakao da ove godine manifestacija „Beogradska zima” traje duže, do 15. februara, kao i da će biti dosta različitih programa za decu i odrasle.

– Jedna od novina je i klizalište na Trgu republike, a u Kombank dvorani puna dva meseca posetioci će moći da gledaju projekcije filmova svakog dana od 9 do 15 časova. Grad Beograd je pripremio zaiste kvalitetne sadržaje za sugrađane, ali i posetioce iz cele Srbije koji dolaze u Beograd. Imamo i sportske manifestacije, a Bajaga će održati nekoliko koncerata u „Sava centru” povodom 35 godina postojanja – rekao je Handanović i dodao da zainteresovani mogu da se informišu o svim programima na internet-adresi www.cebef.rs i www.beogradskazima.rs.

PHOTO: Predrag Mitić