Upotreba cigareta u velikoj meri utiče na povećavanje rizika od razvoja mnogih bolesti, pa tako i na razvoj venskih oboljenja.

– Proširene vene predstavljaju najučestalije oboljenje krvnih sudova nogu, pa tako i veliki broj ljudi živi sa ovim problemom. Iako kod razvoja ove vrste bolesti genetika ima presudnu ulogu, ne treba zanemariti životne navike i savremeni način života koji, takođe, doprinosi razvoju proširenih vena. Dugo stajanje i sedenje tokom dana mogu uticati na pojavu proširenih vena, dok su loša ishrana, fizička neaktivnost, gojaznost, konzumiranje cigareta i alkohola najčešći faktori rizika za pojavu ove bolesti – objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Povezana vest:  Posetite Labello Kissing Days i uživajte u iznenađenjima

Budući da pušenje pogađa gotovo svaki organ u telu, ne čudi što može da oštetiti i krvne sudove. Hemikalije u cigaretama imaju niz štetnih uticaja na krvne sudove generalno. Nikotin, na primer, značajno povećava rizik od zgrušavanja krvi, dok druge hemikalije mogu uticati i ometati protok kiseonika. Kao rezultat, usporava se cirkulacija u celom telu i za 50 odsto se povećava verovatnoća da dođe do pojave tromba.

Povezana vest:  HUMANITARNA ŽURKA – PLES ZA ALEKS

– S obzirom da cigarete utiču na usporavanje i ograničavaju cirkulaciju, pojava varikoznih vena su uobičajena nuspojava konzumiranja duvanskih proizvoda. Međutim, bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava, pa ukoliko se na vreme ne eliminišu faktori rizika i ne pristupi adekvatnom hirurškom lečenju, pacijenti prolaze kroz različite faze bolesti dok su tegobe sve ozbiljnije – dodao je dr Jocić.

Istraživanja su pokazala da će žene koje imaju genetsku predispoziciju, a višegodišnji su pušači, nakon 45. godine života i prilikom ulaska u menopauzu sigurno razviti bolest proširenih vena. Međutim, kod žena se javljaju i pridruženih simptomi u odnosu na muškarce, pušače, iste starosne dobi. Ti simptomi, pored povećanja telesne težine, uključuju bol, svrab, peckanje i promenu boje na mestu pojave proširenih vena, a u nekim slučajevima i venske ulceracije. Pojava pridruženih simptoma nastaje kao posledica nedovoljnog protoka krvi i kiseonika u donjim ekstremitetima, što predstavlja direktnu posledicu upotrebe duvanskih proizvoda.

Povezana vest:  156 studenata 12 univerziteta u Srbiji ušlo u drugi krug selekcije pete, jubilarne generacije Coca-Cola talenata

Design vector created by freepik – www.freepik.com