Povodom Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja žena koji se obeležava 6. februara Beč je pokrenuo edukativni e-program kako bi se sprečilo nasilje nad devojčicama i ženama. 

Kako bi se podigla svest građana i sprečila ova ilegalna praksa Beč je povodom Međunarodnog dana borbe protiv ženskog genitalnog sakaćenja pokrenuo elektronski program učenja „Click and learn“. Program nudi pojašnjenja o rasprostranjenosti, oblicima i uzrocima genitalnog sakaćenja kao i njegovom uticaju na zdravlje žena. Ciljna grupa programa su pedagozi koji rade sa devojčicama uzrasta do 15 godina: u jaslama, vrtiću i školama. Pored stručne literature o ovoj temi, u programu je detaljno objašnjeno koji su prvi signali da genitalno sakaćenje već postoji, kako razgovarati o ovoj osetljivoj temi ukoliko se javi sumnja da je neko dete ugroženo te kako prijaviti slučajeve sakaćenja.

Povezana vest:  Britanija: Obavezna erotska lektira i zalihe kanapa

Podučavanje stručnjaka u obrazovanju ima za cilj da se o genitalnom sakaćenju edukuju i mladi. „Kada je ova tema u pitanju nisam liberalan, nego veoma pristrasan“ izjavio je član gradskog veća za zdravstvo Peter Haker. „Moramo da investiramo u prevenciju, jer je ona ključ u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama“, dodao je Haker. Bečki zdravstveni fond je finansirao ovaj program u saradnji sa Savetom protiv ženskog genitalnog sakaćenja i Programom za zdravlje žena.

Povezana vest:  Cipele iz serije 'Seks i grad' na aukciji

Genitalna sakaćanja žena podrazumevaju svaku intervenciju uključujući i odstranjivanje ili povređivanje spoljašnjih genitalnih organa žena koji se sprovode iz kulturnih ili verskih razloga. Mnoge devojčice i mlade žene širom sveta izložene su riziku od genitalnog sakaćenja ili su ga već doživele. Telesne i psihičke posledice genitalnog sakaćenja su teške i dugotrajne, a mogu da budu i smrtonosne.

Povezana vest:  Najstarija poruka u boci konačno stigla na odredište

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2012. godine prvu rezoluciju kojom se osuđuje genitalno sakaćenje žena, praksa veoma rasprostranjena u Aziji i na severoistoku Afrike koja pogađa oko 140 miliona žena. Rezolucija ima za jedan od ciljeva da se ovaj običaj u potpunosti iskoreni do 2030. godine. Grad Beč se već 20 godina bavi ovom temom. Austrija je 2013. godine ratifikovala Istanbulsku konvenciju i obavezala se da će sprovesti mere kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Više informacija:

http://StadtWienFGM.clickandlearn.at/Modul1

http://StadtWienFGM.clickandlearn.at/Modul2

http://StadtWienFGM.clickandlearn.at/Wissens-Check

PHOTO: Eurocomm-PR/Regina Hügli