Ilija Krajnović, doskorašnji igrač ekipa Klek Knights i Banat Bulls, od ove godine nastupaće za fudbalski tim IMG akademije! Momak rođen 2002. godine u Zrenjaninu sa treninzima američkog fudbala počeo je u martu prošle godine, mesec dana pred početak Druge lige Srbije u kojoj se takmičio seniorski tim Vitezova. Posle nekoliko preporuka, Ilija je otišao u Berlin na poziv Brendona Kolijera, osnivača PPI Recruits databaze internacionalnih igrača američkog fudbala koji u Evropi radi već 7 godina.

„Sa treninzima sam počeo u martu 2019. godine posle dužeg ubeđivanja mog brata Jovana i ostatka ekipe Klek Vitezova. Do tada sam trenirao odbojku i više puta sam odbio Vitezove koji su me zvali smatrajući da bih kao i moj rođeni brat mogao odmah da igram za prvi tim. U OK Proleter Zrenjanin imali smo dobru ekipu i zapravo jednom prilikom je trebalo da igram za kadetsku odbojkašku reprezentaciju Srbije, ali nisam bio u mogućnosti do povrede. Kada su neki saigrači iz Proletera odustali od državnog prvenstva, smatrao sam da je vreme za promenu i posle jednog odgledanog treninga priključio sam se Vitezovima”, započeo je priču Ilija Krajnović.

Sa skoro 210 cm visine i 140 kilograma, kao i odbojkaškom prošlošću zbog koje ima odličan rad nogu, Ilija ima idealne predispozicije za ofanzivnog tekla i na toj poziciji će i nastupati na Floridi. Ipak, u Kleku je prvo igrao na poziciji u defanzivi: „Nije bilo mnogo vremena od kada sam počeo da treniram pa do početka takmičenja u Drugoj ligi Srbije, tako da je moj prvi pozicioni trener Stefan Tabački, zajedno sa Lukom Škorićem i Nikolom Bikićem odlučio da je bolje da prvo zaigram na mestu defanzivnog tekla. Imali smo dobru sezonu, ali Banat Bulls su bili mnogo bolji u obe utakmice i zasluženo nas pobedili”, kaže Krajnović.

Povezana vest:  KARLING, Održan čas karlinga u Sportkoj gimnaziji

Posle završene seniorske sezone, uprava Kleka odlučila je da se njeni mlađi igrači priključe ekipi Bikova iz Banata za takmičenje u Juniorskoj ligi Srbije: „U ekipi Bullsa ofanzivni koordinator je bio QB Kleka Lazar Sporin, a linijaše je savetovao Miljan Džogazović. U Juniorskoj ligi Srbije igrao sam na poziciji desnog tekla u napadu, a samo povremeno u odbrani u zavisnosti od situacije kada je to od mene tražio trener Mihajlo Miškiv (reprezentativca Srbije)”, rekao je Krajnović.

Posle završetka takmičenja u JLS, Ilija Krajnović odlazi na kamp kod Brendona Kolijera, koji je veoma poznato ime u Evropi: „U Berlinu sam radio sa bivšim trenerom ofanzivne linije u NFL Polom Aleksanderom. Kamp je trajao 4 dana početkom decembra i prošao sam kroz intenzivne vežbe za ofanzivnu liniju. Primetio sam da sam mnogo napredovao bez obzira što je trajalo 4 dana, što ne bi trebalo da čudi zbog iskustva koje ima trener Aleksander i njegovi saradnici. Oni su to iskustvo fantastično prenosili”. Pol Aleksander je iskusan trener koji je čak 24 godine radio za franšizu Cincinnati Bengals, uglavnom kao trener ofanzivne linije, a potom i jednu sezonu u ekipi Dallas Cowboys. Od 2019. godine je konsultant za nemačku ekipu Potsdam Royals za koju nastupa kornerbek reprezentacije Marko Bates.

IMG akademija je od ranije poznata sportskoj javnosti u Srbiji, prevashodno kao škola tenisa Nika Boletijerija gde su karijere započele sestre Vilijams, Marija Šarapova, Andre Agasi, Kei Nišikori itd. Fudbalski program osnovan je 2010. godine. Kris Vajnki, najbolji koledž igrač 2000. godine (Hajsmen trofej) i QB Karolina Pantersa i San Francisko FortiNajnersa bio je prvi trener ove ekipe. Njega je zamenio Kevin Rajt kada je Vajnki prihvatio posao asistenta u Los Anđeles Remsima i Rajt je bio trener sve do ove godine. Fudbalski program IMG trenutno razmatra kandidature za novog trenera.

Povezana vest:  KUGLANJE, Preminuo Petar Bursać

Ilija će se priključiti svojim saigračima i vršnjacima za drugo polugodište treće godine (11th grade). On će imati godinu i po dana da ubedi koledž skaute da ima potreban potencijal i izbori se za stipendiju. On je uveren da će to uspeti, ali ova priča ima samo jedan minus:

„MOJA ŽIVOTNA ŽELJA JE DA ZAIGRAM ZA REPREZENTACIJU SRBIJE. PRATIO SAM UTAKMICE PROTIV ČEŠKE I FRANCUSKE OVE GODINE I NAVIJAO ZA NAŠE MOMKE. AKO SVE BUDE KAKO ŽELIM, NAŽALOST MORAĆU DA ODLOŽIM OVAJ SAN ZA NEKI KASNIJI PERIOD”

Brendon Kolijer koji je učestvovao u procesu nalaženja najbolje prilike za Iliju zna koliko je teško doći do NFL, pošto je i sam nekad bio igrač Masačusets univerziteta (UMass): „Ilija je momak kojeg su mi srpski treneri preporučili pre nekoliko meseci i ja sam ga pozvao da dođe u Berlin i odradi workout sa bivšim trenerom ofanzivne linije koji je radio u NFL Polom Aleksanderom. Njegov potencijal je ogroman zbog visine i kilaže, atleticizma i snage. On ide u najbolji srednjoškolski program za američki fudbal, tako da će imati sve što je potrebno da se razvije u jednog od najboljih koledž talenata, a posle toga i da postane jedan od retkih igrača iz Srbije u NFL. To će biti teško, ali on odlazi na IMG akademiju sa ciljem da zaigra u NFL. Verujem u ovog momka i nadam se da ću u budućnosti moći da pomognem i drugim igračima iz Srbije”, rekao je Kolijer.

Povezana vest:  BIATLON, Martin Furkad pobednik sprinta u Finskoj

Srpska asocijacija američkog fudbala ponosna je na Iliju i nada se da će moći da prati Krajnovića narednih godina na terenima najboljih koledž konferencija. Ispred SAAF Iliji je čestitao predsednik Branko Vučinić: „Čestitamo i želimo puno sreće ovom izvanrednom mladom čoveku. Sve čestitke idu naravno i sportskim kolektivima u kojim je ponikao. Nadamo se da je Ilija Krajnović samo prvi u nizu naše vanserijski talentovane dece koja će putem sportskih stipendija doći do sjajnih mogućnosti za obrazovanje i dalji lični razvoj. Sa velikim nestrpljenjem očekujemo vesti o njegovim prekookeanskim uspesima”, izjavio je Vučinić.

MaxPreps je 2013. godine IMG proglasio za srednjoškolski program sa najboljim uslovima. Trenutno je u NFL i nekoliko bivših igrača ove akademije: RB Detroita Bo Skarbro, kao i ofanzivni linijaš Džordan Mailata iz Australije koji je imao sličan put kao Krajnović i koji je trenutno član Filadelfija Iglsa. Poslednjih godina najbolji igrači IMG akademije osvajaju nagrade i dobijaju stidendije za najbolje fudbalske koledž programe: LB Dilan Mozes (Alabama Crimson Tide), LB Nolan Smit (Georgia Bulldogs), Taron Vinsent i Ajzea Prajor (Ohio State University), Šej Paterson (Michigan), Kelen Mond (Texas A&M).

PHOTO: Banat Bulls Facebook