Beč je u septembru 2019. godine drugi put izabran za najbolji grad za život listi britanskog časopisa „The Economist“. Ovom prilikom navodimo 10 glavnih razloga zašto se u austrijskoj prestonici kvalitetno živi:

  1. Bilo kuda, gradski prevoz svuda

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i 5 metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1150 kilometara. Putnici se voze prevozom do najudaljenijih delova Beča i to po niskoj ceni: godišnja karta iznosi samo jedan evro po danu. Noćni autobusi preuzimaju prevoz putnika posle ponoći, a petkom i vikendom razvezu „noćne ptice“ manje-više do kućnog praga.

  1. Voda s planina

Najbolje piće u Beču (osim bečkog vina) dolazi direktno iz česme: sveža planinska voda. Dva cevovoda sa Alpa – iz Donje Austrije i Štajerske – svakog dana snabdevaju grad sa 400 hiljada metara kubnih sveže vode– što je dovoljno da se napuni 2,5 miliona kada. Probajte vodu za piće u Beču na nekoj od hiljadu javnih česmi! Beč je ujedno prvi grad na svetu koji je svoju zalihu vode zaštitio ustavom.

  1. Zelene površine
Povezana vest:  Novogodišnji Katapult 25. i 26 .decembra

Beč spada u jedan od najzelenijih većih gradova sa preko 53 odsto zelenih površina. U gradu se vodi računa o 990 parkova odnosno 480.000 stabala. Parkovi uz ulicu Ringštrase ili park Prater nude mogućnost da u samom centru grada uživate u zelenilu. Pored bečke šume na obodima tu je i značajan deo nacionalnog parka Lobau. Lobau spada u jednu od poslednjih očuvanih srednjoevropskih močvara koja je ujedno stanište mnogobrojnih biljnih i životnjskih vrsta.

  1. Aktivnost na prvom mestu

Bečka šuma je raj za šetače i bicikliste sa ukupno 11 obeleženih staza unutar gradske zone. Na brdu Kalenberg nalazi se avanturistički park kao i 3D park za ljubitelje streljaštva. Bečki bazeni i Dunav nude mogućnosti za kupanje na više lokacija. Na Dunavskom ostrvu ili kod Pratera možete da idete na klizanje ili trčanje, a na starom Dunavu na veslanje.

  1. Glavni grad krastavaca

Beč ima veoma razvijen poljoprivredni sektor: trećina zelene površine i 15 odsto ukupne gradske površine se ustupa uzgoju. Oko 645 bašti, vinograda, polja i voćnjaka snabdevaju grad voćem, povrćem, žitaricama i vinom. Beč ima više krastavaca nego bilo koji drugi region u Austriji – čak 28700 tona godišnje – što ga čini glavnim gradom krastavaca.

  1. Mišlenove zvezdice
Povezana vest:  Ultra Centar Galaktika Gaming Weekend 2014

Bečka kuhinja je jedina na svetu koja nosi ime po nekom gradu. Ali taj grad nije mesto na kome se lako drži dijeta. U Beču ima nekoliko restorana nagrađenih Mišlenovim zvezdicama koji spremaju jela po razumnim cenama – u gradskom parku restoran „Steirereck“ Hajnca Rajtbauera, restoran „Amador“ Huana Amadora i restoran „Konstantin Filippou“ istoimenog vlasnika grčko-austrijskog porekla. Pored velikog broja restorana, pabova i gostionica, u Beču ima i mnogo tradicionalnih mesta kao što je „Café Landtmann“ iz 1873. godine ili restoran „Zum Figlmüller“ koji je duže od 110 godina poznat kao „dom bečke šnicle“.

  1. Superheroji u narandžastom

Gradska ćistoća u Beču uživa kultni status. Radnici u narandžastim uniformama se brinu ne samo o smeću i reciklaži, već i o uklanjanju snega sa ulica i biciklističkih staza. Vozila gradske čistoće godišnje pređu 120 hiljada ruta – odnosno 9 miliona kilometara – što je ekvivalentno putovanju na Mesec svakih 14 dana

  1. Beč nikada ne prestaje da uči
Povezana vest:  Zvezda filma “Tajna” dolazi u Beograd

Oko 200 hiljada studenata pohađa 20 različitih univerziteta što Beč čini najvećim studentskim gradom na nemačkom govornom području. Beč se ponosi kvalitetom svojih univerziteta – bečka Muzička akademija spada u najbolje u svetu.

  1. Ceo svet u Beču

Beč spada u najpopularniji konferencijski centar sveta i raspolaže kompletnom infrastrukturom za ovakve događaje: odličnim lokacijama – od modernih zgrada do baroknih zdanja, dobrim prevozom i visokim stepenom bezbednosti za posetioce iz celog sveta. Godišnje se u Beču održi oko 4500 konferencija. Austrijska prestonica je dom mnogih institucija, međunarodnih organizacija i naravno Ujedinjenih nacija.

  1. Umetnost na dlanu

Bečki muzeji ističu se najvećim kolekcijama Gustava Klimta, Egona Šilea i Brojgela. U Beču postoji 100 muzeja, 250 galerija savremene umetnosti, preko 15 hiljada koncerata godišnje, 80 festivala, 10 hiljada sedišta u koncertnim salama, 3 operske kuće, 120 bina, 28 palata i 163 gradske građevine. Sasvim dovoljno, zar ne?

Više informacija:

https://www.wien.info/en/vienna-for/smart-city-vienna/a-great-place-to-live

PHOTO: Christian Stemper