Konkurs za stipendije za mlade naučnice

Mlade žene koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu  za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Konkurs za 2020. godinu je u toku i otvoren je do 31. marta ove godine. U okviru jubilarnog desetog ciklusa ovog programa u Srbiji, najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za stipendije „Za žene u nauci“ mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije, ili su ih već završile. Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći detaljnije informacije o samom program i  načinu prijavljivanja, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2020. godinu.

Povezana vest:  Noviteti u Eucerin liniji za negu atopijski suve kože

Program nacionalnih stipendija deo je velikog globalnog programa L’OréalUNESCO „Za žene u nauci“ koji kroz različite vidove podrške prepoznaje potencijal žena u svetu nauke i nastoji da promoviše njihovu ulogu u društvu i doprinos naučnom napretku. Trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije L’Oreal Balkan.

Svake godine stipendije se dodeljuju sa ciljem daljeg naučnog i profesionalnog usavršavanja mladih naučnica, pružajući im podršku da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj rad i nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu, ovim talentovanim i posvećenim ženama, omogućen je i pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci.

Povezana vest:  Snimanje rimejka legendarnih Coca-Cola oglasa – “125 godina Coca-Cola inspiracije”

Ove, 2020. godine se ujedno obeležava i jubilej, odnosno deset godina postojanja programa „Za žene u nauci“ u našoj zemlji. Kroz njega je do sada za svoj izvrstan naučno istraživački rad stipendirano 26 srpskih naučnica, u ukupnom iznosu koji prevazilazi 15 miliona dinara.

 O svetskom programu „Za žene u nauci“                                                                                              

Punih 150 godina posle rođenja Marije Kiri (Marie Curie), samo 28% istraživača u svetu su žene (Izveštaj UNESCO o nauci do 2030, iz 2015. godine), a manje od 3% su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke.

L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ je jedinstveni, svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje doprinose naučnom napretku u celom svetu. Postoji od 1998. godine kada su ustanovljene Nagrade „Za žene u nauci“, koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu. Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i inicijativu „Internacionalne zvezde u usponu“ (International Rising Tallents), kao i regionalne i nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ koje se svake godine dodeljuju mladim naučnicama širom sveta. Inicijativa „Za žene u nauci“ postala je referentna tačka za međunarodna naučna dostignuća, vrsta javnog foruma i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke.

Povezana vest:  Planirate da provedete praznike na planini? Izdvajamo 10 najboljih zimskih komada za ovu sezonu

PHOTO: Dario Marić