Beč obeležava deset godina podrške LGBTIQ zajednice kroz uspešno realizovan 91 projekat i finansiranje u visini od 187 hiljada evra. 

Ove godine Beč obeležava desetogodišnje finansiranje LGBTIQ projekata sa ukupno 187 hiljada evra. Od 91 projekta u poslednjih deset godina, 65 se bavilo različitim seksualnim orijentacijama, a 46 transrodnim osobama. Projekat na temu interseksualnosti je prvi put finansiran 2014. godine, a ukupno 27 projekata se bavilo ovom temom. 22 projekta odnosila su se na oblast obrazovanja, a 16 na pozorište i umetnost. Beč je takođe dodelio 21 hiljadu evra iz gradskog budžeta za aktuelne projekte koji oslikavaju životnu situaciju pripadnika LGBTIQ zajednice: „Dan kvir istorije“, brošuru o promeni pola za transrodne osobe i izvođenje empirijske studije o braku za sve.

Povezana vest:  Otvorena 32. nedelja mode

Počev od 1998. godine Beč je osnovao Agenciju za borbu protiv diskriminacije za istopolni i transrodni stil života (WASt). WASt redovno organizuje javne događaje, predavanja i kurseve na kojima produbljuje relevantna pitanja LGBTIQ zajednice. „Beč se u saradnji sa WASt-om već 22 godine bori protiv diskriminacije i zalaže za ravnopravnost LGBTIQ osoba u društvu, ali to ne možemo da učinimo sami, već zajedno sa šarenom, raznovrsnom i kreativnom LGBTIQ zajednicom“ izjavio je član gradskog veća Jirgen Černohorski.

Povezana vest:  H&M započinje globalnu inicijativu kako bi podržao prave uzore današnjice: decu

Budući da su dimenzije različitosti važne, ali nisu dovoljno „vidljive“, u fokusu finansiranja 2020. godine biće projekti koji imaju intersekcionalne zahteve i ciljeve – pojasnio je Volfgang Vilhelm, direktor kancelarije WASt. Intersekcionalnost je međusobni uticaj više aspekata kao što je npr. rod, pol, boja kože ili stepen invaliditeta na diskriminaciju pojedinca.

Svake godine od 1. oktobra do 31. decembra mogu da se pošalju predlozi projekata za narednu godinu preko internet stranice www.queer.wien.at. Svako udruženje se finansira uz podršku bečkog Sekretarijata za obrazovanje i vannastavne aktivnosti sa ukupno 5 hiljada evra po projektu.

Povezana vest:  Četiri decenije Sajma turizma

PHOTO: WienTourismus/Paul Bauer