Srpski filantropski forum i Fond B92 predlažu da se u okviru Saveta za filantropiju Vlade Srbije formira kompenzacioni fond za povraćaj PDV-a, jer će se na taj način dodatno angažovati privreda da sredstva ulaže kroz partnere iz neprofitnog sektora, koji se već aktivno uključuju da pomognu društvu u novonastaloj situaciji, a posebno zdravstvenom sistemu.

Pored kompenzacionog fonda, organizacije predlažu ukidanje PDV-a na donacije viškova hrane tokom vanrednog stanja, što bi značajno olakšalo društveno odgovorne aktivnosti donatora hrane, koje su veoma značajne za ugrožene slojeve stanovništva.

„Srpski filantropski forum je članica Koalicije za dobročinstvo, i intenzivno radimo na stvaranju boljih uslova za međusobnu pomoć i koordinaciju kompanija i pojedinaca koji žele da se angažuju. Kako bi odgovor na krizu bio efikasan i koordinisan, smatram da je izuzetno važno formirati institucionalno telo koje bi, pri kabinetu predsednice Vlade, bilo zaduženo za komunikaciju sa civilnim društvom i koordinaciju privrede koja želi da pomogne. Iskoristio bih priliku da istaknem da kompanije već imaju mogućnost korišćenja poreskih olakšica prema Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, a koje su detaljno objašnjene u Uputstvu za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore, objavljenog na inicijativu Saveta za filantropiju“, ističe Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Povezana vest:  Pampersov svet inovacija

Aktivnosti Srpskog filantropskog foruma i drugih članica Koalicije za dobročinstvo najbolji su primer toga kako civilni sektor može efikasno da reaguje i u vremenima velikih kriza. Pored predloga u okviru Saveta za filantropiju, kroz saradnju sa zdravstvenim institucijama formirana je lista prioriteta i distribuirana donatorima i potencijalnim dobavljačima. Na spisku urgentnih potreba nalaze se respiratori, monitori za respiratore, zaštitne maske i viziri, testovi za dijagnostiku Covid-19, bezkontaktni toplomeri, maske sa filterom FFP2 i FFP3, zaštitni viziri, jednokratni kombinezoni, koncentratori kiseonika i dezinfekciona sredstva.

Povezana vest:  Kraljevsko uživanje uz King sladolede

U kontaktu sa dobavljačima, predstavnici Srpskog filantropskog foruma došli su do informacije da je cena maski sa filterom FFP2 600 dinara za količinu od 5.000 komada sa rokom dospeća od 20 dana, dok su tri bolnička kreveta dostupna po ceni od oko 8.000 evra.

Matić poziva sve građane i kompanije da im se obrate i pomognu u skladu sa svojim kapacitetima. „U proteklih nekoliko dana, svedoci smo izuzetnog angažovanja kako institucija i građana, tako i korporativnog sektora – svi su fokusirani na opstanak celokupnog društva, a solidarnost najbolje opisuje trenutnu situaciju. Stalo nam je da svaki građanin ponudi sve što može – dobru volju, organizacione sposobnosti na mikro planu, fizičke usluge za sve kojima je ograničeno kretanje. Sada je pravo vreme da izvršimo neophodan preokret u našem ponašanju i razmišljanju, kako bismo zajedničkim snagama, empatijom, dobrotom i odgovornošću prebrodili ovu situaciju“, poručuje Matić.

Povezana vest:  SBB i KKR doniraju 25 miliona dinara za pomoć poplavljenima

Do sada, uz pomoć Srpskog filantropskog foruma, realizovane su sledeće donacije:

  • Kompanija Unilever je, donacijom od 600.000 dinara, obezbedila 2.700 Domestosa, kofa i džogera, koji će biti distribuirani zdravstvenim ustanovama u skladu sa prioritetima;
  • Počela je distribucija obroka iz Mekdonaldsa za zdravstveno osoblje Urgentnog centra;
  • Dogovorena je nabavka tri monitora životnih funkcija – u toku su i pregovor za jedan respirator koji bi mogao da stigne u toku naredne nedelje;
  • Nakon donacije od 6 miliona dinara Torlaku, MK grupa donirala je još 4 miliona dinara u hrani;
  • Hotel u Novom Sadu stavljen je na raspologanje Institutu za javno zdravlje.

Pozivamo sve donatore i isporučioce opreme da kontaktiraju Srpski filantropski forum putem e-mail adrese: [email protected].