Koalicija za dobročinstvo uputila je predlog mera Vladi Republike Srbije i Savetu za filantropiju, kojim predsedava predsednica Vlade, a čiji je Koalicija član, u cilju podsticanja većeg broja donacija i omogućavanja efikasnijeg pružanja pomoći najugroženijem stanovništvu.

Mere su identifikovane na osnovu potreba civilnog društva i drugih relevantnih aktera ali i na osnovu primera dobre prakse iz drugih zemlja i dnevnog kontakta sa građanima, institucijama, kompanijam i drugim neprofitnim organizacijama.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da nikada nije bilo važnije da se državni, privatni i civilni sektor udruže i zajedno rade na širenju dobročinstva. „U ime Koalicije za dobročinstvo, želela bih da podsetim sve građane Srbije na našu bogatu istoriju tokom koje smo prevazišli mnoge izazove zahvaljujući dobročinstvu, solidarnosti i spremnosti da delimo sa drugima i stvaramo partnerstva koja pokazuju moć zajedništva u rešavanju problema.”, izjavila je Ana Košel.

Povezana vest:  Lekcija humanosti volontera Nišvila

Prva predložena mera je formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju koje bi bilo zaduženo za koordinaciju saradnje sa civilnim društvom. Druga predložena mera je uspostavljanje Kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, koje doniraju robu i usluge, a kako bi se korporativni sektor aktivnije uključio u kampanje koje organizuje nevladin sektor. Treći predlog odnosi se na privremeno ukidanje PDV-a na doniranje hrane kako bi se smanjilo bacanje hrane, preko potrebne velikom broju ugroženih sugrađana. Neophodno je promovisati Uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore, koje je izradila Poreska uprava na preporuku Koalicije i Saveta za filantropiju, koje pruža kompanijama informacije kako mogu da ostvare delimično umanjenje dela poreza na dobit čime se podstiču donacije .

Povezana vest:  Amal Alamudin-Kluni savetovaće Grčku o vraćanju statua

Pored korporativnog sektora, potrebno je stimulisati i građane da doprinesu svojim donacijama i solidarnošću. Zbog toga, Koalicija apeluje da Narodna banka ukine naplatu bankarskih provizija i za uplate donacija na namenske račune neprofitnih organizacija tokom vanrednog stanja. Dvanaest banaka već ne naplaćuje provizije za uplatu donacija. Dodatno, da bi se podstaklo doniranje iz inostranstva, predloženo je uvođenje PayPal donacija, odnosno omogućavanje i našim građanima i stranim državljanima, da putem ovih platformi brzo i jednostavno doniraju Republici Srbiji i domaćim neprofitnim organizacijama. Na kraju, neophodno je obezbediti dozvole za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, kako bi nastavili sa neophodnim pružanjem pomoći na terenu.

Povezana vest:  Prezentacija projekta „Sa reči na dela“

Projekat za unapređenje okvira za davanje finansira USAID, a realizuje ga Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Designed by Freepik