Danas je Svetski dan pčela. Da bi se podigla svest o važnosti pčela, i njihovom doprinosu biodiverzitetu, na incijativu Republike Slovenije, UN je 20. maj proglasio kao Svetski dan pčela.

Međunarodni Earthwatch Institut je na poslednjem sastanaku u Londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.

70% svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje možda i najvažnija funkcija pčela – omogućuje biljkama da se razmnožavaju.

Povezana vest:  Slavni pomažu ugroženima naftnom mrljom

Bez pčela, poručeno je, flora i fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma).

Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta.

Podsetimo i još na slavnu rečenicu „Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.“

Povezana vest:  Foke traže kuma

Upravo iz navedenih razloga Supernatural kolekcija majica, „Bee Supernatural“,  ima za cilj da se skrene pažnja na prioritet zaštite staništa za pčele, a 30% profita od prodaje majica biće uloženo u projekte promocije i unapređenja staništa za pčele.

Supernatual se pridružuje projektu udruženja Ekonaut, koji na današnji dan pokreće inicijativu za formiranje medonosnoh bašti i poziva na akciju za povećanje zelenih površina i pejzaža koji pomažu dobrobiti pčela, leptira, ptica i drugih oprašivača.

Povezana vest:  Repertoar Bitef teatar – MART 2010.

Supernatural je 2019. pokrenuo proizvodnju i prodaju majica kao „Biznis aktivizam“ koncept, koji ima za cilj da trajno promoviše vrednosti zaštite životne sredine i da  genereše sredstva za ekološke projekte. Prva šumska kolekcija „May the forest be with you“ lanisrana je na jesen 2019 i ima za cilj pošumljavanje.

www.supernatural.eco