StipendistiUručene plakete „Dositeja“  novoj generaciji stipendista Fonda za mlade talente

 

 

Fond za mlade talente Republike Srbije, koji se nalazi pri Ministarstvu omladine i sporta, priredio je uručivanje plaketa dobitnicima stipendije „Dositeja“ koji inostranstvu na svečanosti održanoj u Palati Srbija. Prisutnima su se obratili ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i podpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao i stipendisti Radoslava Vorgić i Miloš Čavić.  Ivana Peters (vokal benda „Negativ“) izvela je himnu Fonda za mlade talente „Dositeja“. Stipendisti Fonda Ana Brateljević, Nino Felbab i Stojan Krkuleski napravili su na kraju svečanosti muzički program. Svečanosti je prisustvovao i Dime Spasov, direktor Agencije za mlade i sport Republike Makedonije.

 

Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić Marković istakla je primer Dositeja Obradovića koji je radeći na sopstvenom obrazovanju proputovao gotovo čitavu Evropu i iz nje doneo najbolja iskustva na korist mladoj srpskoj državi. „Dositej predstavlja inspiraciju za sve one koji rade na daljem razvoju Fonda za mlade talente. Želimo da nastavimo dugu tradiciju školovanja naših talenata u inostranstvu i da podržimo naše mlade koji će svoje znanje i iskustvo stečeno na prestižnim svetskim univerzitetima po završetku studija ulagati u napredak i razvoj naše zemlje“ izjavila je ministarka.

Povezana vest:  Preduzete mere u Gorenju daju prve rezultate: povećan broj porudžbina, jun prvi profitabilni mesec u 2020. godini

 

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić govorio je o razlozima zbog kojih je inicirao 2005. stvaranje ovakvog fonda. Potrebno je da država podrži one koji su svojim rezultatima pokazali da spadaju među najbolje, kako bi im olakšala da svoje znanje i energiju ulože u njen napredak. „Često su oni manje uspešni bili u centru pažnje, govorilo se da oni koji su uspešni, već su se i sami snašli. Moramo podržati uspešne mlade ljude, to su budući lideri koji će nastaviti da vode našu zemlju“, poručio je Dinkić.

 

Radoslava Vorgić, studentkinja solo-pevanja na univerzitetu u Majncu, poručila je da se rad i učenje na kraju isplate, dok je Miloš Čavić student programa uporednih studija lokalne samouprave univerziteta u Trentu, univerziteta Korvinus u Budimpešti i univerziteta u Ljubljani naglasio značaj ulaganja u studente u inostranstvu,  kojima je ova stipendija skinula sa dnevnog reda egzistencijalne probleme. „Verujem da nikada nećemo zaboraviti da smo emisari Srbije, ali i da građani ove zemlje računaju na nas. I na kraju, završio bih pozivajući se na himnu koju je Dositej napisao, Vostani Serbije. U jednom stihu se kaže … „pokaži svetu svoje krasno lice“… Danas imamo priliku da budemo deo te lepše slike  naše zemlje u svetu“, izjavio je Čavić.

Povezana vest:  Suzana Perić osvojila nagradu Nedelje mode u Milanu - uz ovacije predstavljena najnovija kolekcija „Passaporto“

Fond za mlade talente Republike Srbije će tokom školske 2010/2011. stipendirati 323 stipendista na osnovu Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine studija prvog stepena akademskih studija i studenata akademskih studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2010/2011. godinu.

Povezana vest:  Džordž Buš otvorio profil na Fejsbuku

Ovi studenti se pridružuju broju od preko 4000 nagrađenih i stipendiranih mladih ljudi za koje je Fond za mlade talente Republike Srbije od 2008. do danas obezbedio preko milijardu dinara. Zahvaljujući broju stipendiranih studenata i iznosa sredstava koja dodeljuje, Fond za mlade talente predstavlja najveći državni fond te vrste u regionu.

Ove godine stipendija koja se dodeljuje najtalentovanijim studentima nazvana je „Dositeja“, inspirisana najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom, Dositejem Obradovićem, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji. Dositej je radeći na sopstvenom obrazovanju proputovao gotovo čitavu Evropu i iz nje doneo najbolja iskustva na korist mladoj srpskoj državi. Fond za mlade talente želi da nastavi tu tradiciju i da podrži naše mlade talente koji će svoje znanje i iskustvo stečeno na prestižnim svetskim univerzitetima po završetku studija ulagati u napredak i razvoj naše zemlje.