Loreal_004PROGLAŠENE POBEDNICE NACIONALNOG  PROGRAMA „ZA ŽENE U NAUCI“

 

Mlade naučnice, Ljubica Harhaji Trajković, molekularni biolog i Dragana Cvetković Ilić, matematičar, koje se bave istraživačkim radom, prve su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru programa „Za žene u nauci“ koje su po prvi put dodeljene u Srbiji i imaju za cilj da pruže podršku mladim ženama u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju. Program je pokrenut na inicijativu kompanije L’Oréal Balkan d.o.o i Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

 

„Izuzetnost naučnih projekata koje su mlade naučnice predstavile na konkursu i veliki broj prijava, predstavlja ogroman naučni potencijal koji Srbija poseduje i potvrđuje činjenicu da naša zemlja ima jedan od najvećih procenata žena naučnika u Evropi i svetu, čak 45 posto“, izjavio je Božidar Đelić,  potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoja povodom proglašenja dobitnica nacionalnih stipendija i dodao „kroz ovaj projekat želimo da pružimo podršku svim mladim naučnicama u Srbiji i da ih pozovemo da se i sledeće godine prijave na konkurs“.

Povezana vest:  PUBLIKA U PULI NA NOGAMA ISPRATILA RED BULL FLYING BACH U SVET

 

„Program nacionalnih stipendija, deo je svetskog programa L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci“, i osmišljen je kao doprinos mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Do sada je kroz ovaj program nagrađeno više od 500 naučnica širom sveta, a danas po prvi put imamo dobitnice nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, rekla je gdj. Brigite Streler, (Brigitte Streller) generalna direktorka L`Oréal Balkan d.o.o. i dodala: “osećaj odgovornosti prema ženama i podrška projektima koji doprinose zajednici u celini deo su odgovornog odnosa kompanije L`Oréal prema društvu u kome posluje.“

Povezana vest:  Konkurs za realizaciju i finansiranje volonterskih projekata Vikimedije Srbije 2022.

 

Jednoglasnu odluku o dodeli stipendija doneo je stručan žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i partnera na projektu, na čelu sa Prof. dr Vladisavom Stefanovićem, članom Srpske akademije nauka i umetnosti i profesorom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Konkurs „Za žene u nauci“ po prvi put je pokrenut u Srbiji i na njemu  je učestvovalo više od 140 mladih naučnica iz cele Srbije sa svojim projektima. Program „Za žene u nauci“ postoji od 1998. godine kada su L’Oréal i UNESCO ostvarili saradnju i organizovali dodelu nagrada na međunarodnom nivou u oblasti prirodnih nauka. Danas ovaj program pored nagrada, obuhvata i internacionalne i nacionalne stipendije. Nacionalne stipendije L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci“,  dodeljuju se za projekte koji će biti ostvareni u svakoj zemlji pojedinačno. Stipendije u vrednosti od 5. 000 evra dodeljene su kao podsticaj dvema srpskim naučnicama da nastave da se bave naukom u svojoj zemlji.

Povezana vest:  „Antico fest" u Delta Cityju od 31. marta do 2. aprila