Vlasti Grada Beča sprovode projekat kastracije uličnih mačaka i apeluju na sve vlasnike mačaka koje se slobodno kreću da sterilišu svoje ljubimce.

„U projektu kastracije uličnih mačaka Beč pokušava da smanji njihovo razmnožavanje i ublaži patnju ovih životinja. Ulične mačke se naročito okupljaju tamo gde se konzumira i baca hrana te su sklone da stvaraju kolonije u parkovima, manjim vrtovima i na obodima naselja“ izjavila je Eva Persi iz Kancelarije ombudsmana za zaštitu životinja Grada Beča.

Povezana vest:  SOS Dečija sela Srbija – 10 godina stvaramo i pomažemo porodice

„Razlika između uličnih i domaćih mačaka je nepremostiva. Pošto ulične mačke nisu imale kontakt sa ljudima između druge i sedme nedelje života, nikada neće biti pripitomljene. One se kreću slobodno, a ljude smatraju potencijalnom opasnošću i plaše se zatvorenog prostora. Ukoliko građani naiđu na ovakve mačke i žele da ih izbave, molimo da ih ne hvataju sami, nego da to prepuste profesionalcima“ upozorila je Persi.

Povezana vest:  Uprkos pandemiji rekordna godina za start-apove u Beču

Kućne mačke u Beču koje se napolju slobodno kreću takođe moraju da se sterilišu ili kastriraju. U poslednjih nekoliko godina u ovom gradu je kastrirano 2500 uličnih mačaka.

PHOTO: Timothy Meinberg