Grad Beč je pre pet godina započeo program „Pijemo vodu u školama“ koji sprovodi u saradnji sa gradskim i državnim zdravstvenim institucijama. Cilj projekta da se motiviše 50 odsto javnih osnovnih škola da postanu „škole u kojima se pije voda“ je odavno ostvaren. Tri četvrtine svih osnovnih škola uzrasta od prvog do četvrtog razreda i 50 odsto škola uzrasta od petog do osmog razreda spadaju u škole u kojima se deci ne nude zaslađeni napici, nego se ona podstiču da piju vodu iz česme.

Povezana vest:  Održana manifestacija “Noć kupovine” u Forum shopping centru

Ova prvobitno bečka inicijativa se pokazala toliko uspešnom da je proširena na sve austrijske pokrajine, a na evropskom nivou važi za primer „najbolje prakse“ u oblasti promocije zdravlja. Voda iz česme povoljno utiče na koncentraciju kod dece, zdrava je za razliku od zaslađenih napitaka i doprinosi smanjenju jednokratnog plastičnog otpada.

Povratne informacije roditelja čija deca posećuju „škole u kojima se pije voda“ su pozitivne, jer su deca stekla naviku da piju vodu u školi i kod kuće. Kako bi se olakšalo konzumiranje vode u školi, Magistratsko odeljenje „Bečke vode“ ove godine poklanja 19.000 flaša za piće đacima prvacima. „Bečke vode“ snabdevaju grad Beč izvorskom vodom za piće koja potiče iz Alpa u Donjoj Austriji i Štajerskoj.

Povezana vest:  Održana 15. Puzijada

PHOTO:  Luann Hunt