U okviru nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“,  a povodom 17. novembra, Međunarodnog dana studenata, Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju u saradnji sa studentima medicine svih univerziteta u Srbiji pokrenuli su Tik Tok kanal sa ciljem da edukuju đake i studente na temu zdravih životnih stilova.

U okviru edukacije, studenti medicine okupljeni oko IFMSA-Srbija (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine–Srbija) će kroz, u ovom trenutku najpopularniju društvenu mrežu među mladima, na zanimljiv i njima blizak način, predstaviće edukativan sadržaj o značaju raznovrsne i umerene ishrane, redovne fizičke aktivnostii i otkriti im šta su to zdravi životni stilovi. Takođe, govoriće o štetnosti popularnih dijeta i predočiti svojim vršnjacima šta su to kalorije i kako da ostanu u energetskom balansu zadovoljavajući sve nutritivne potrebe organizma u razvoju.

Povezana vest:  Otvoreno gradsko klizalište u Jagodini

Povod za pokretanje ovog kanala leži u činjenici da prema rezultatima poslednjeg međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC), koje je realizovao Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ za potrebe Svetske zdravstvene organizacije u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Republici Srbiji je „prekomerno uhranjeno skoro petina anketiranih učenika, dok je skoro svaki šesti anketirani učenik gojazan. Najveći procenat pothranjenih (4,4%), kao i gojaznih (7.8%) učenika je među devojčicama u 5. razredu osnovne škole“.

Povezana vest:  Veliki popusti i sjajna ponuda u prvom šoping parku u Kruševcu: novo mesto u gradu otvara vrata 26. septembra

„Podaci istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece su više nego zabrinjavajući. Ista ta generacija mladih, takozvana ’gen-Z’, najviše svog slobodnog vremena provodi na društvenim mrežama, a prema poslednjim podacima preko 40% njih od 12-24 godine su na Tik Toku. Zato je veoma važno da budemo prisutni baš na toj mreži. Kako se vršnjačka edukacija pokazala kao jedna od najdelotvornijh u tom uzrastu, daćemo sve od sebe da se ova statistika promeni na bolje“ rekla je Miona Jevtović, nacionalni koordinator Odbora za javno zdravlje IFMSA-Serbia, istakavši da su veoma ponosni na činjenicu da će se studenti medicine kroz ovu kampanju priključili nacionalnom programu Ministarstva zdravlja Republike Srbije za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih.

Povezana vest:  Humanitarna revija OBOJI U CRVENO. SVIM SRCEM 30. mart u Belexpo centaru

Kampanja “Teži ravnoteži” pokrenuta je sredinom 2018. godine kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih koji je, na predlog Ministarstva zdravlja Republike Srbije usvojila Vlada Republike Srbije. Društveno-odgovorne kompanije Bambi, Coca-Cola, Dr. Oetker, Jaffa, MARBO Product, Mars i Nestlé, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj kampanje „Teži ravnoteži” i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.