Srčana slabost je jedna od kardiovaskularnih bolesti sa najlošijom prognozom – samo polovina pacijenata preživi nakon pet godina od postavljanja dijagnoze. Imajući u vidu činjenicu da je srčana slabost na prvom mestu po uzroku hospitalizacije starijih od 65 godina, ali i trenutnu opterećenost zdravstvenog sistema usled novog talasa epidemije korona virusa, neophodno je sistemsko rešenje za adekvatno lečenje ove bolesti“, saglasni su kardiolozi koji su učestvovali na 4. Internacionalnom kongresu Udruženja koronarnih jedinica Srbije.

Na dvodnevnom kongresu, koji je usled nepovoljne epidemiološke situacije održan virtuelno, ali i pored toga okupio eminentne kardiologe i interniste, govorilo se o unapređenju i razvoju dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti, o kardiološkim manifestacijama kod pacijenata obolelih od korona virusa, ali i o izazovima lečenja za vreme pandemije, sa posebnim osvrtom na lečenje pacijenata sa srčanom slabošću.

Povezana vest:  DRUŠTVENO ODGOVORNI VIKEND U SAVAMALI

Procenjuje se da od srčane slabosti boluje čak 70.000 građana Srbije, dok statistika govori da će čak jedna od pet osoba preko 40 godina starosti razviti ovu bolest. Doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa i buduća predsednica Udruženja koronarnih jedinica, upozorava da je srčana slabost ozbiljno stanje koje najčešće zahteva doživotno lečenje. „Srčanu slabost usled nespecifičnih simptoma – nedostatka vazduha, zamora, kašlja, poremećaja sna, ubrzanog rada srca prepozna samo 3 odsto pacijenata, a ponekad čak i izabrani lekari u početku bolesti ove simptome pripišu umoru ili drugim medicinskim stanjima. Zbog toga, od velike je važnosti što bolja edukacija pacijenata, kao i blagovremeni odlazak kod lekara“, kaže dr Zdravković.

Povezana vest:  Aleksej Tihonov preuzeo funkciju direktora lanca snabdevanja za Adriatic region kompanije Nestlé

Osim u prevenciji i ranoj dijagnostici, dr Zdravković rešenje za pacijente, ali i kardiologe, vidi u učestalijoj primeni inovativnih terapija za srčanu slabost, koje utiču na unapređenje kvaliteta i produžetak života pacijenata, ali i na smanjenje broja hospitalizacija, kompleksnih hiruških zahvata, rehabilitacija, poseta lekaru, što direktno pojednostavljuje funkcionisanje čitavog zdravstvenog sistema.

Nažalost, dodatno ograničenje u lečenju srčane slabosti jeste činjenica da je cena pojedinih inovativnih medikamenata između 2.500 i 12.000 dinara, što može biti veliki mesečni izdatak za prosečnog građanina Srbije. Dr Zdravković ističe da je neophodno da se pacijenti što više edukuju o svojim kardiovaskularnim oboljenjima, načinu i strategijama smanjenja faktora rizika za nastanak i pogoršanje kardioloških oboljenja, značaju redovnog uzimanja kardiološke terapije, zdravom stilu života, ali i postojanju inovativne terapije u kardiologiji.

Povezana vest:  Predstavljeni rezultati projekta „Osnaživanje žena migranata“

Radujemo se što naši pacijenti imaju mogućnost za inovativne kardiološke terapije, a nadamo se da će u narednom periodu ona biti dostupnija. Redovno uzimanje kardiološke terapije, dostupnost inovativnih terapija, uz zdravu ishranu, obavezan prestanak pušenja i redovnu fizičku aktivnost ključni su za duži, kvalitetniji i zdraviji život naših kardiovaskularnih bolesnika. Najvažnije je poverenje između lekara i pacijenta u izboru adekvatne, moderne, individualno prilagođene terapije“, zaključuje dr Zdravković.

PHOTO: pch.vector – www.freepik.com