Broj korisnika onlajn plaćanja povećao se za 15% u odnosu na period pre izbijanja pandemije Covid-19, pokazalo je ovogodišnje MasterIndex Srbija istraživanje. Onlajn plaćanja koristi 81% ispitanika, od čega 10% plaća onlajn makar jednom nedeljno, dok 45% koristi onlajn plaćanja makar jednom mesečno.

MasterIndex, tradicionalno godišnje istraživanje finansijskih navika i potreba aktivnih korisnika kartica u Srbiji, pokazalo je i da su muškarci za nijansu aktivniji onlajn kupci od žena (51 napram 49 procenata), dok su posmatrano po starosnoj strukturi, najaktivniji onlajn kupci starosti između 45 i 59 godina (29%), a za njima slede oni uzrasta između 25 i 34 godine i između 35 i 44 (po 23% u obe kategorije).

 Plaćanje debitnim, kreditnim i pripejd karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 68% ispitanika, što dokazuje da se korisnici oslanjaju na brzinu, jednostavnost i sigurnost elektronskih plaćanja, kao i da su ih prepoznali kao zdravstveno bezbedniju opciju tokom pandemije. Na keš prilikom dostave oslanja se 44% ispitanika, a nešto manje od četvrtine njih koristi e-banking, odnosno m-banking aplikacije kao opciju za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu.

Povezana vest:  Fairy uručio donacije dvema institucijama

Onlajn poslovanje i internet kupovina biće mehanizam koji će malim i srednjim proizvođačima pomoći da ublaže ekonomske efekte pandemije i ograničenja u radu i kretanju, ali i mehanizam koji će im pomoći da sutra rastu kako lokalno, tako i globalno. Trenutne okolnosti su dodatno podcrtale važnost onlajn prisustva bez obzira na veličinu, region ili privredni sektor u kome trgovac posluje, a ukazuju i na relevantnost digitalnih plaćanja u svakodnevici potrošača. Imajući u vidu da 58% ispitanika kupuje isključivo na veb sajtovima domaćih trgovaca, a još 29% njih kombinuje lokalnu i inostranu ponudu, jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg onlajn tržišta ogroman i još uvek nedovoljno iskorišćen, kao i da će edukacija svih tržišnih činilaca biti značajnija nego ikada,“ izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Povezana vest:  Uz pozitivne priče predstavljena platforma za susret mladih Zapadnog Balkana - HAJDE!

Da se potrebe potrošača sve više sele u onlajn okruženje, govore i podaci da skoro dve trećine ispitanika mesečne račune plaća putem interneta, garderobu kupuje njih 46%, sportsku opremu 26%, a namirnice i potrepštine za kuću 17% ispitanika. Servise za onlajn poručivanje i plaćanje hrane koristi 15% ispitanika, dok osam posto građana ima pretplate na digitalne striming servise kao što su Netflix, Deezer i Spotify.

Dok je 53% ispitanika u potpunosti uvereno da su onlajn plaćanja sigurna, nešto manje od jedne petine ispitanika nije uvereno u to, ali i taj podatak predstavlja značajan napredak u odnosu na 45% koliko ih je bilo 2015. godine. Nivo poverenja korisnika u sigurnost onlajn plaćanju povezan je sa njihovim praktičnim iskustvom, a uvek se savetuje korisnicima da pristupe onlajn plaćanjima na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to jest da nikome ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove, da ne dele ove podatke onlajn i preko društvenih mreža, kao i da provere da li veb stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koje garantuju sigurnu enkripciju podataka. Takođe se korisnicima savetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao garancije da se njihovi platni podaci razmenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem, a da svaku onlajn kupovinu štite dodatni zaštitni mehanizmi zasnovani na biometrijskoj autentifikaciji i koji su dostupni na svim uređajima koje oni koriste.

Povezana vest:  NIKE te poziva na Sneakerville

Iz kompanije Mastercard podsećaju da trgovci ali i svi drugi zainteresovani mogu da slušaju predavanja u sklopu eCommerce Akademije koju Mastercard organizuje zajedno sa eCommerce Asocijacijom Srbije i organizacijom USAID, a koja će im pomoći da otpočnu ili unapede postojeće onlajn poslovanje, prateći procese od postavke prodavnice, preko skaliranja do optimizacije procesa.