Uzbudljivi eksperimenti, zanimljive video avanture i niz drugih premijernih sadržaja čekaju posetioce ovogodišnjeg, virtuelnog Festivala nauke, koji će se od 17. do 20. decembra održati na platformi www.festivalnauke.rs.

Prilagođavajući se novonastalim okolnostima, ovogodišnji Festival nauke odlučio je da kroz najrazličitije interaktivne sadržaje približi nauku posetiocima svih uzrasta, ali i da ih u potpunosti opremi za izvođenje naučnih eksperimenata kod kuće. Na taj način interaktivno druženje koje je prethodnih godina obeležilo festivalske dane dobiće sasvim novu dimenziju, a umesto tradicionalnih dolazaka na festival iz cele Srbije, naučna ekipa posetiće virtuelnim putem publiku širom zemlje.

Tokom četiri festivalska dana, već sada je izvesno, veliku pažnju privući će programska celina Uradi sam. Ona će sadržati niz različitih formata uz pomoć kojih će posetioci festivala moći da svoj dom pretvore u pravu naučnu laboratoriju.

Tako će, po mnogo čemu jedinstvena, Naučna kuhinja u ovom festivalskom delu otvoriti svoja vrata pod sloganom “Mi možemo da pojedemo sve naše eksperimente”. Dr Zorana Kurbalija Novičić, osnivačica i direktorka Science Market Uppsala (Švedska), kroz nekoliko video epizoda pokazaće mališanima i njihovim roditeljima gde se to sve krije nauka u kuhinji i kako kuhinjski trikovi i recepti mogu da posluže kao recepture za prave naučne eksperimente. Video serijal Hana i mama u glavnoj ulozi donosi malenu Hanu koja se, iako je tek nedavno krenula u školu, sasvim dobro snalazi u naučnoj laboratoriji i izvodi eksperimente kao od šale. Uz pomoć mame Romane Belović, Hana će u ovoj naučnoj avanturi pokazati svojim vršnjacima koliko nauka može da bude zanimljiva, ali i koliko je lako baviti se naukom, čak i kada su nam na raspolaganju predmeti i namirnice koje ima svako domaćinstvo. Ove zanimljive serijale dopuniće i drugi materijali dostupni za besplatno preuzimanje sa pregršt preporuka, saveta i instrukcija kako određene eksperimente izvoditi potpuno bezbedno i u kućnim uslovima. Specijalno za ovu priliku deo pomenutog sadržaja obezbedio je i Edinburški naučni festival, najveći naučni festival u Evropi!

Povezana vest:  Kompanija MK Group i Saša Djordjević u novoj humanitrnoj akciji

Video avantura naziv je još jedne od programskih celina, koja će uz do sada popularne festivalske video serijale kao što su “Eksperimenti za čistu desetku” ili “Superheroji nauke” premijerno prikazati niz novih video serijala.

U okviru ovog programa, naučni centar Fenomen povešće posetioce festivala na turu kroz Malu fabriku života, otkrivajući kako funkcionišu i zbog čega su toliko neverovatne ćelije koje čine naše organizme. Centar za promociju nauke upustiće se u naučno debatovanje i kroz nekoliko video epizoda predstaviti međunarodni projekat Odyssey, nesvakidašnju obrazovnu avanturu evropskih učenika i nastavnika. Centar za stručni i naučno-istraživački rad studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kroz serijal Prevencijom protiv kovida uhvatiće se u koštac sa razbijanjem mitova koji kruže oko aktuelne pandemije i novog koronavirusa. Njihove kolege sa Stomatološkog fakulteta otvoriće vrata Najbezbolnijeg kutka festivala u kojem će objasniti koje sve to probleme rešava i na koje načine nam pomaže anestezija. Farmaceutski fakultet svoju video priču nazvao je Čarobni put jedne tablete, a u njoj će otkriti šta se sve dešava u našem orgnaizmu kada popijemo lek. Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost predstaviće Telefon agenta 007, otkrivajući kojim aplikacijama i softverima mora da bude opremljen telefon jednog domaćeg tajnog agenta. Uhvati Drumsku strelu priča je koja donosi Formula Student Tim „Drumska strela“, a koja predstavlja po mnogo čemu nesvakidašnje vozilo koje su projektovali i izradili beogradski studenti.

Povezana vest:  Beč – spremni za izvrsnost u inovacijama?

Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke, na kojem rade saradnici iz cele Evrope, biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja festivala. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke  će moći da istražuju tokom narednih godinu dana.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

Povezana vest:  Najlepše obučena je Taylor Swift

Veliki zahvalnost dugujemo dugogodišnjem partneru, kompaniji NIS, koja je posvećena nauci i inovacijama, kao i podršci mladim talentima, a koja je i ove godine ostala uz našu manifestaciju i pomogla da prevaziđemo izazove pred kojima smo se našli.

Prijatelj ovogodišnjeg Festivala nauke je Erste Banka koja je uz nas od samog osnivanja.

Podrška festivala su kompanija MTS i Francuski Institut.