Beo Čista Energija d.o.o. preduzeće sa posebnom namenom u vlasništvu konzorcijuma koji čine kompanija Suez, korporacije Itochu (ITOCHU) i fonda Marguerite sa ponosom objavljuje da je projekat  javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom u Beogradu, investicija vredna 370 miliona evra, osvojio Zlatnu nagradu (Gold Award) u kategoriji Najbolji komunalni projekat u 2020. koju dodeljuje Partnerships Bulletin.

Projekat sanacije deponije u Vinči, izdvojio se među 12 najvećih projekata u oblasti otpada, energetike, voda i telekomunikacija u 2020. godini. Deponija koja će biti sanirana nalazi se u Vinči, na obali reke Dunav nedaleko od Beograda, na koju se dnevno odlaže oko 800 000 tona komunalnog i industrijskog otpada iz glavnog grada Srbije. Deponija koja je u upotrebi od 1977. negativno utiče na kvalitet vazduha i vode u regionu. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske banke za razvoj. Projekat se trenutno nalazi u fazi izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje otpada koje će proizvoditi toplotnu i električnu energiju iz komunalnog otpada. Takođe je predviđena i izgradnja postrojenja za reciklažu otpada od građenja i rušenja, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda postupkom obrnute osmoze u kome će se vršiti prečišćavanje zagađenih voda koje se slivaju sa deponije Vinča i sanitarnu deponiju za bezbedno odlaganje ostataka. Puštanje u rad ovih objekata omogućiće zatvaranje i sanaciju postojeće deponije Vinča, najveće nesanitarne deponije u Evropi. Zajedno sa svojim partnerom gradom Beogradom, Beo Čista Energija realizuje i Plan obnove sredstava za život u okviru kojeg će sakupljačima sekundarnih sirovima biti ponuđene mogućnosti za zapošljavanje.

Povezana vest:  Moto Deda Mraz akcija, 300 motociklista obradovalo decu iz Sremčice

21. godišnju ceremoniju dodele Nagrada za partnerstvo (Partnership Awards) najboljim projektima javno-privatnog partnerstva iz celog sveta u 2020. organizovao je Partnerships Bulletin. Partnerships Bulletin je publikacija posvećena isključivo tržištu javno-privatnih partnerstava i obuhvata Veliku Britaniju, Evropu, Bliski Istok, Afriku i Azijsko-pacifički region. Nagrade za partnerstvo više od 20 godina dodeljuju se najboljim projektima zbog njihove inovativnosti i uloge koju imaju u primeni najboljih praksi na tržištu. Pobednike u 18 kategorija izabrao je žiri od 80 istaknutih profesionalaca. Dodela nagrada je organizovana u Londonu 9.decembra.

Povezana vest:  Divan mladalački sjaj kože uz NIVEA Cellular Perfect Skin liniju

Uprava preduzeća Beo Čista Energija je ovom prilikom izjavila: 

„Zadovoljstvo nam je da sa ponosom objavimo da je projekat javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom u partnerstvu sa Gradom Beogradom, glavnim gradom Republike Srbije, osvojio ovu prestižnu nagradu. Priznanje projektu javno-privatnog partnerstva, zbog njegove složene strukture finansiranja i velikog obima radova koji će značajno poboljšati životnu sredinu i obezbediti savremene objekte za tretman i odlaganje otpada, može poslužiti kao primer dobre prakse i inovativnog rešenja koje bi drugim gradovima moglo pomoći u upravljanju sve većim količinama komunalnog otpada i njegovom iskorišćenju smanjujući na taj način količine otpada koje završavaju na deponiji.“

Povezana vest:  Talični Tom ponovo pred domaćom publikom

Lista nagrađenih projekata https://partnershipsawards.partnershipsevents.com/2020-winners