Bečko preduzeće „Wien Energie“, najveći austrijski dobavljač za energetiku, počelo je da koristi isključivo električna vozila u sektoru distribucije, a u pitanju je model Kia e-Niro. Preduzeće je donelo odluku da zameni celokupan vozni park tog sektora klimatski neutralnim vozilima kako bi nastavilo da doprinosi borbi u zaštiti klime. Vozila „Wien Energie“ u sektoru distribucije u proseku pređu 350.000 kilometara godišnje, pa će ovim potezom rukovodstva biti smanjena emisija ugljen-dioksida za preko 50.000 kilograma.

Povezana vest:  Poznati igraju košarku za Tijanu

Uključujući ovu poslednju nabavku „Wien Energie“ broji 70 službenih e-vozila od ukupno 100 vozila koliko poseduje celokupan vozni park. U garaži preduzeća je postavljeno skoro 70 dodatnih stanica za punjenje e-vozila isključivo ekološkom strujom. Cilj je da se u potpunosti pređe na električni pogon gde god je to moguće.

Čest argument protiv e-vozila jeste njihov domet. „Međutim više od 90 odsto vožnji su relacije kraće od 50 kilometara. Tu distancu prosečno električno vozilo može da pređe između pet i šest puta nakon potpunog punjenja. Tako se mogu obaviti i duže službene vožnje bez problema, a po povratku u firmu, ostavite e-vozilo da se napuni“, objašnjava Mihael Štrebl direktor „Wien Energie“.

Povezana vest:  Marijana, Nemeš i Horvat lumpovali u „Fabrici! (FOTO)

Više informacija Wien Energie

PHOTO: Wien Energie/Christian Hofer