Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koji se obeležava 20. marta, Princeza Katarina želi još jednom da ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlja žena.

Tokom ove nedelje, mobilni mamograf koji je Fondacija Princeze Katarine donirala Kliničkom centru Niš, biće postavljen u Ivanjici, ispred Doma zdravlja. Od ponedeljka, 15. marta do nedelje, 21. marta od 8 do 20 časova, dame će moći da obave preventivni pregled dojke u mobilnom mamografu koji već 11 godina obilazi Srbiju i omogućava ženama da bez čekanja i zakazivanja, obave ovaj važan pregled i sačuvaju svoje zdravlje. U akciji učestvuje i kompanija L’Oréal Balkan, zahvaljujući kojoj će svaka dama koja u navedenom periodu dođe na pregled, dobiti na poklon paket L’Oréal proizvoda.

Povezana vest:  Najlepše želje za Svratište - "Pokaži da ti je stalo"

“Moja Fondacija već dugi niz godina radi na podizanju svesti žena i javnosti o ranom otkrivanju raka dojke. Prevencija i pregledi su veoma važni. Svaka žena – supruga, sestra, kćerka, majka ili baka moraju da se osećaju važno i da brinu o svom zdravlju. Idite na redovne preglede, jer je to jedini način da se bolest otkrije na vreme i izleči. Drage dame, dođite na preventivni pregled, sačuvajte sebe i svoje zdravlje”, poručila je Princeza Katarina.

Izuzetno značajan doprinos dala je kompanija L’Oréal Balkan koja je ovom prilikom izdvojila proizvode u vrednosti od milion dinara kako bi obezbedila svakoj dami koja dođe na pregled i poklon iznenađenja.

Povezana vest:  REZERVIŠITE PUTOVANJE I DONIRAJTE MLADIMA DA UNAPREDE KVALITET ŽIVOTA U SVOJIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA

“Naša kompanija, svetski lider u kozmetici, već decenijama podržava i ohrabruje žene širom sveta. Drago nam je što smo u Srbiji u prilici da nastavimo tim putem i kroz ovu saradnju doprinesemo širenju svesti o značaju prevencije u očuvanju zdravlja žena u Srbiji“, izjavila je Vanja Panajotova, generalna direktorka L’Oréal-a za Adria-Balkan regiju.

Otkako je osnovana 2001. godine, Humanitarna Fondacija Princeze Katarine aktivno se bavi podizanjem svesti o važnosti prevencije, lečenja i borbe protiv raka dojke, kao i obezbeđivanjem medicinske opreme za lečenje ove bolesti.

Povezana vest:  Naučnici iz Nestléa otkrili kako namirnice različito utiču na navike u ishrani i unos kalorija

Zahvaljujući donaciji pokretnog digitalnog mamografa Kliničkom centru Niš, pregledano je više od 135.000 žena širom naše zemlje. Kliničkom centru Niš, Fondacija Princeze Katarine pomogla je i donacijom digitalnog mamografa i radnom stanicom za digitalni mamograf. Takođe, Institutu za Onkologiju i radiologiju Srbije donirana je nova medicinska oprema i reagensi koji se koriste za genetičko testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i jajnika. Pod pokroviteljstvom Princeze Katarine, u Beogradu je 2019. godine organizovana i „Trka za lek“, sa ciljem da se podigne svest žena i čitavog društva u borbi protiv raka dojke, kao i da se ne zaborave žene koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.