Početak proleća i Svetski dan voda koji se obeležava danas su povod za otvaranje preko 1.100 česmi i 55 fontana u Beču. Danas će Spomen-fontana na trgu Švarcenberg biti prva puštena u rad punjenjem fontane sa 520.000 litara izvorske vode. Nakon toga se sukcesivno puštaju u rad ostale fontane, a početkom aprila sledi otvaranje česmi u parkovima i na dečijim igralištima.

Povezana vest:  Beč slavi 100 godina stanogradnje

Tri metra visoke mobilne česme „Brunnhilde“ takođe su spremne za dolazak proleća. U narednim nedeljama će Beč pored 50 već postojećih dobiti još 25 mobilnih česmi na različitim lokacijama u gradu. Mobilne česme su deo inicijative za rashlađivanje u gradu, a građani su glasali da česme dobiju ime „Brunnhilde“.

Grad Beč se u potpunosti snabdeva izvorskom vodom sa Alpa koja podzemnim vodovodnim cevima, bez upotrebe pumpi, stiže do grada. Čak se gravitaciona energija duž vodovodnih cevi koristi za proizvodnju električne energije. Dva vodovoda snabdevaju grad izvorskom vodom. Jedan vodovod obezbeđuje 220 miliona litara vode dnevno koja u toku 24 sata pređe 150 kilometara do bečkog rezervoara. Drugi vodovod doprema 217 miliona litara vode u grad. Ruta je dugačka 180 kilometara, a voda za 36 sati pređe visinsku razliku od 360 metara.

Povezana vest:  Dečija modna revija u Delta Cityju

PHOTO: MA 31 / Christian Houdek