Mobilni operater Globaltel pokrenuo je akciju „Za naš lepši grad“, u okviru koje će biti postavljeno 25 Reci-klomata, na različitim lokacijama u Beogradu. Prvi Reciklomat – pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada, postavljen je u Knez Mihailovoj ulici (kod Ruskog cara).

„Globaltel svoje ideje i poznavanje tehnologije želi da usmeri na očuvanje životne sredine, jer smatra-mo da u ovom trenutku ne postoji ništa važnije za ovu i sve druge zajednice na svetu. Reciklomat ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje. Pored satisfakci-je da čine nešto zaista važno, građani za korišćenje reciklomata dobijaju i materijalnu korist jer softver vrednuje otpad, pa u zavisnosti od ambalaže svakom korisniku uplaćuje novčana sredstva za više namena“. – izjavila je Aleksandra Šmit, ispred kompanije Globaltel.

Povezana vest:  Ovog vikenda Jahorina dočekuje goste sa novim sadržajima i produženim radnim vremenom

Zahvaljujući Globaltelu i partnerima na projektu – kompanijama SEKOPAK, Mastercard, Kentkart i Proces-com, reciklomat za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje 5 dinara, za staklo 4, a za limenke i papirnu ambalažu (tetrapak) 3 dinara. Korisnik zatim sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos – za dopunu svoje BusPlus kartice, ili da novac donira u dobrotvorne svrhe Fondu za mlade talente Grada Beograda ili Fondaciji Novak Đoković za pro-grame pravilnog razvoja dece u Srbiji.

Pored ove tri namene, koje služe životnoj sredini i zajednici, kompanija Globaltel svojim korinicima daje dodatnih 10 dinara po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže, koje korisnici mogu da prebace na svoj kredit za mobilni telefon.

Povezana vest:  Odžran četvrti po redu Magic night by Vranac pro corde (FOTO)

Značaj akcije prepoznao je i Grad Beograd, te omogućio postavljanje Reciklomata na važnim i prometnim gradskim lokacijama. 

„Grad Beograd uvek podržava projekte koji utiču na to da naš grad bude lepši i čistiji, a ova akcija će u velikoj meri do toga i dovesti. Građani će na čak 25 lokacija u gradu moći da odlože otpad koji će potom biti recikliran, a oni nagrađeni novčanim sredstvima. Ova akcija pre svega utiče na podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine i razvijanje pozitivnog odnosa društva prema reciklaži. Zatim, korisnici Reciklomata motivišu se da koriste javni prevoz što je takođe od značaja za ovaj grad, kao i da budu humani jer imaju mogućnost da sredstva uplate Fondaciji „Novak Đoković“ i Fondu za mlade talente.“ – izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Povezana vest:  Lena Kovačević i Suzana Perić oduševile Italijane na Nedelji mode u Milanu

U kompaniji Globaltel kažu da su zahvalni Gradu Beogradu, Sekretarijatu za javni prevoz, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu za vanredne situacije, na podršci u realizaciji projekta. Na stranici www.reciklomat.rs možete videti sve lokacije, ali i pratiti statistiku doprinosa reciklomata u realnom vremenu.