Kao kompanija koja je proizvela na stotine hiljada suvenirskih lončića za daleke zemlje, Metalac je odavno planirao da uvede prepoznatljivu suvenirsku ponudu artikala za Srbiju i region.

Prva takva linija suvenira sa naslovom „Priče iz Srbije“ pojavila se u Delfi knjižarama. Laguna i Delfi knjižare razumeli su ne samo nameru već i strast, veru i upornost Metalčevog tima da projekat realizuje na društveno odgovoran način. Stoga ćemo ovu, i svaku sledeću „Priču iz Srbije“, tradicionalnu ili modernu, pričati zajedno, na proizvodima, u publikacijama, na društvenim mrežama.

Povezana vest:  Sajber bezbednost u kombinaciji sa umetnošću i naukom: Jevgenij Kasperski se vratio sa Antarctic Biennale ekspedicije

Logično je što smo je povezali sa artiklima koji su deo našeg svakodnevnog života i zato su ne samo uspomena i emocija već i praktični, korisni predmeti: džezve, lonci, činije, šerpe.

Prva kolekcija „Priče iz Srbije“ inspirisana je živim kulturnim nasleđem, oličenim u tradicionalnoj veštini izrade ćilima. Ćilim je istkana priča i svaka njegova šara ima svoje značenje. Iza magične igre boja i kombinacije ornamenata kriju se priče o ljubavi, zdravlju, sreći, slobodi, uspehu, veri, patnji, nadi… Njih su ispisivale tkalje – žene veštih ruku, oštrog vida, beskrajnog strpljenja i istančanog smisla da već poznate šare uklope u nove kompozicije, dajući im lični umetnički pečat.

Povezana vest:  Miele Srbija i Tour de Fun: Saradnja sa plemenitim ciljem

Zahvaljujući zajedničkoj viziji dve domaće kuće, Metalčev suvenirski prvenac dostupan je u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtu delfi.rs. A i Laguna i Metalac znaju da će se ova suvenirska priča širiti, a proizvodi biti dostupni domaćim i stranim turistima, sakupljačima uspomena ne samo širom Srbije već i širom sveta.