Na Poljoprivrednom fakultetu u Beču trenutno se obavljaju istraživanja u vezi sa programom koji se odvija u čitavoj Evropi a koji treba da istraži klimatski povoljno upravljanje zemljištem i da aktivno nešto učini protiv promene klime.

Novi metodi upravljanja treba zemljište da učine otpornijim i istovremeno zaštite okolinu i klimu.

Prethodnih godina poljoprivreda je izašla na zao glas zbog maksimalne proizvodnje na teret plodnosti zemljišta i staklene bašte izazvane usled jakog đubrenja azotom. „Kada se uspe, da se humus u zemljištu održivo obogati, onda se CO2 iz vazduha može dugoročno čuvati. Tako može da se poboljša plodnost zemljišta i istovremeno potpomogne stabilizacija klime“, naglašava Sofija Cehmajster-Boltenštern sa Instituta za istraživanje zemljišta na Poljoprivrednom fakultetu u Beču.

Povezana vest:  87. godišnјica ubistva Kralјa Aleksandra I

Kroz inicijativu „4-promila“ pokrenutu tokom Klimatske konferencije Ujedinjenih nacija u Parizu prvi put je mogućnost sprovođenja zaštite klime kroz pravljenje humusa stavljena u centar pažnje. „Kada bismo mogli da povećamo sadržaj ugljenika u našem zemljištu za 4 promila godišnje, bilo bi moguće „uhvatiti“ emisiju ugljen-dioksida koju ljudi tokom čitave godine pričine“, kaže Cehmajster-Boltenštern.

Evropska unija u okviru programa „EJP SOIL“ sa 80 miliona evra podstiče istraživanje zemljišta i za to potrebnu zajedničku infrastrukturu. Za Austriju rade pet dobro povezanih institucija za zemljište: Poljoprivredni fakultet u Beču – BOKU, Austrijska agencija za bezbednost hrane – AGES, Savezna agencija za životnu sredinu, Savezna uprava za šume – BFW, Savezna uprava za vodoprivredu – BAW.

Povezana vest:  Muzej sladoleda u Njujorku

Cilj ove velike evropske infrastrukture za istraživanje zemljišta je stvaranje razumevanja, kako pod različitim klimatskim i zemljišnim uslovima, sa različitim osnovnim stenama može najbolje da se sačuva humus u zemljištu. U te svrhe potrebno je izgraditi mrežu oglednih površina i laboratorija za istraživanje zemljišta u Evropi koja treba da radi po istim principima i kreira evropsku bazu podataka.

Povezana vest:  Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija u Delta Cityju

Austrijski partneri organizuju 16. aprila onlajn-informativni dan na temu EU-programa „EJP SOIL“.

Program: https://boku.ac.at/wabo/ibf/aktuelles

Registracija: https://www.termino.gv.at/meet/de/b/409f1a2ac25bd365379bb7caf15bbc9b-61448

PHOTO:

BOKU Wien