Šta je za vas moralna hrabrost? Na koji način svako od nas može da doprinese humanijem društvu? Koliko su vidljiva hrabra dela mladih? Da li ih dovoljno podržavamo i promovišemo?

Nagrada „Mlada hrabrost“ je međunarodno priznanje koje se dodeljuje mladima za hrabri moralni čin, dobro delo koje su učinili za druge ljude, svoju zajednicu ili društvo. Pravo učešća u nominacijama imaju mladi uzrasta od 13 do 20 godina.

Ove godine nagrada „Mlada hrabrost“ prvi put se dodeljuje na međunarodnom nivou. Pokrenuta je u Švedskoj 2015. godine na inicijativu Raul Valenberg akademije sa ciljem da se promoviše delovanje mladih koje doprinosi da svet u kome živimo bude humaniji i pravedniji.

„Nagrada „Mlada hrabrost“ dodeljuje se u čast Raula Valenberga, koji je kao švedski diplomata u Budimpešti tokom Drugog svetskog rada spasio nekoliko desetina hiljada Jevreja od deportovanja u nacističke koncentracione logore. Humano nasleđe ovog velikog čoveka i simbola moralne hrabrosti, za koga ’nije postojao drugačiji izbor’ od toga da ’učini sve što je u granicama ljudske moći’ da bi spasio što više ljudi, danas je inspiracija i podsticaj za svakog od nas da u sebi pronađe moralnu hrabrost i učini dobra dela“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin.

Povezana vest:  Prodaju se nepoznate fotografije Merilin Monro

Nosioci kampanje za nominovanje mladih iz Srbije i promociju ove nagrade su Ambasada Švedske u Beogradu i C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava, a uz podršku Švedskog instituta i Raul Valenberg akademije iz Stokholma.

Prilika da mladi iz Srbije, zajedno sa vršnjacima iz pet evropskih zemalja učestvuju u ovoj značajnoj nagradi rezultat je višegodišnje uspešne saradnje između Ambasade Švedske i C-31 u oblasti promocije aktivne uloge mladih u građenju demokratskog društva. Projekti „Cube – svako može da učini promenu“ i „Raul Valenberg – Budi nosilac promene“ realizovani su tokom prethodne četiri godine u šest gradova u Srbiji u partnerstvu sa sedam osnovnih i srednjih škola i šest lokalnih i nacionalnih institucija kulture. Tokom projekata, zahvaljujući kojima se i Srbija našla u trci za nagradu, učestvovalo je više od 350 đaka i 50 nastavnika i nastavnica osnovnih i srednjih škola.

Povezana vest:  Šešir Majkla Džeksona na aukciji u Parizu

„Ovogodišnja nagrada „Mlada hrabrost“ je nastavak i veliko priznanje za uspešno bavljenje pitanjima ljudskih prava, humanosti, solidarnosti i moralne hrabrosti  u okviru projekata koje smo kao C31 realizovali sa ambasadom Švedske, a uz podršku Švedskog instituta i Raul Valenberg akademije. Drago nam je što smo deo ove značajne inicijative i verujemo da će među mladima u Srbiji biti jedan od ovogodišnjih nosilaca priznanja ’Mlada hrabrost’, rekla je Aleksandra Stamenković iz C31 – Centra za razvoj kulture dečjih prava. Ona je dodala da je to i dobra prilika da se govori o vrednostima i da se istaknu humana dela mladih kojima oni doprinose društvu.

Povezana vest:  AFA hakaton 26. januara u Beogradu

Nominacije sa podacima o kandidatu i kratkim obrazloženjem možete slati do 15. marta 2021. godine na adresu [email protected].

Više informacija o propozicijama i načinu prijavljivanja možete pronaći na internet stranici ambasade Švedske https://www.swedenabroad.se/sr/embassies/srbija-beograd/

Za sve dodatne informacije pratite društvene mreže Ambasade Švedske u Beogradu.

https://www.facebook.com/embassy.of.sweden/

https://www.instagram.com/swedeninbelgrade/?hl=en