Grad Beč je u sudskom sporu protiv platforme Airbnb dobio presudu u slučaju davanja u podzakup stanova koji su u vlasništvu grada. Trgovinski sud u Beču je u prvoj instanci doneo odluku da takvi stanovi ne smeju da se oglašavaju na platformi Airbnb kako bi se davali u podzakup.

Beč je u prošlosti predao spisak svih stanova u njegovom vlasništvu i u više navrata zatražio od internet platforme da onemogući izdavanje istih, tako što će blokirati oglase sa njihovim adresama. Na taj način bi nedozvoljeno iznajmljivanje stanova bilo sprečeno.

Povezana vest:  Ulica Grand kafe u Roda i Mercator centrima do početka marta

„Grad je bio prinuđen da pokrene pravni postupak. Airbnb jeste ponudio da blokira sporne oglase, ali samo ukoliko ih služba koja upravlja gradskim stanovima pronađe i prosledi. To u praksi nije bilo izvodljivo“, navodi se u saopštenju kancelarije Katrin Gal, članice gradskog veća zadužene za stanogradnju.

„Potpuno je izvodljivo da platforme kao što je Airbnb podrže grad u borbi protiv zloupotrebe gradskih stanova. Ukoliko gradski službenici moraju da proveravaju svaki oglas pojedinačno, to nije efikasno, a u mnogim slučajevima i nemoguće“, stoji u saopštenju Katrin Gal.

Povezana vest:  UŠĆE FASHION NIGHT OKUPIO BROJNE LJUBITELJE MODE

U presudi se navodi da optužena mora da obustavi oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova grada Beča čije su joj adrese poznate, pogotovu preko mobilnih aplikacija ili veb stranica i pogotovu u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com. Odluka još nije pravosnažna, a Airbnb je najavio da će ispitati odluku suda i da je planirano izdavanje saopštenje u vezi sa tim

Povezana vest:  Predstavljena United Group Fondacija „Jezgro" za podršku porodicama

Gradska služba „Bečko stanovanje“ upravlja stanovima koji su u vlasništvu grada i daje ih u zakup građanima po povoljnim uslovima. Beč raspolaže sa 220.000 takvih stanova.

PHOTO: Ahmad Tolba