Popularnost male crne haljine je ogromna i decenijama unazad poznata. Godine prolaze, smenjuju se razni stilovi na modnim pistama širom sveta, ali ova vrsta haljine je uvek omiljen izbor.

Mnogi modni dizajneri smatraju da je mala crna haljina “must have” i uvek u trendu. Nema sumnje da je model ovakve haljine uz kroj donjeg veša koji laska ženskoj figuri sinonim za zavodljivu, privlačnu i u svakom smislu atraktivnu ženu.

Da li je to zato što je ekstra praktična, zbog  univerzalnosti, udobnosti, boje ili dostupnosti? Pronašli smo odgovore na ova i mnoga druga pitanja i otkrivamo zašto mala crna haljina ima posebno mesto u svetu mode.

Istorijat male crne haljine

Davne  1926. godine Koko Šanel dizajnirala je malu crnu haljinu. Da li se tada prvi put pojavljuje ovakva vrsta haljine? Naravno da ne!

Crne haljine bile su neverovatno popularne i moderne tokom viktorijanske ere. Nakon toga mnoge žene su posle gubitka partnera kao izraz tuge i znak poštovanja prema pokojniku nosile haljine u ovoj boji. Postoje zapisi da je kraljica Viktorija nakon smrti supruga Alberta 1861. godine narednih četrdeset godina, praktično do kraja života, nosila crnu haljinu. Ona je želela da podeli sa svojim narodom bol i nedostajanje kroz ovakav način odevanja.

Radnička klasa tokom 19. veka – sobarice, kuvarice i čistačice nosile su malu crnu haljinu takođe, iz potpuno praktičnih razloga. Kako bi se prljavština i prašina prikrile i kako bi bile što manje vidljive žene su upravo zato birale ovu haljinu. Crna je za njih bila idealna boja.

Dakle, u prošlosti je crna haljina imala uglavnom negativnu konotaciju, a to je žalost ili siromaštvo radničke klase. U oba ova slučaja u pitanju je bio nužni izbor žena, a ne kreativnost i želja za takvim komadom garderobe.

Pored  toga, na jednoj od slika sa kraja 19. veka umetnika Džona Singera Sargenta nalazi se nepoznata žena u dugoj crnoj haljini sa tankim bratelama. Odaje utisak žene iz bogatog društvenog staleža koja je zadovoljna sobom i svojim izgledom.

Da li je ta slika ili generalno priča o maloj crnoj haljini ili nešto potpuno deseto ispirisala Koko Šanel da kreira tako jednostavnu a tako svevremenu haljinu, ne znamo.

Povezana vest:  Leto na Sava Promenadi u znaku zabave i edukacije

Mala crna haljina u skicama Koko Šanel

Prve skice koje je Koko Šanel dala, a koje su objavljene u “Vogu” bile su skice male crne haljine, dužine ispod kolena sa dugim rukavima i sa belim biserima. Koko Šanel je bila za to vreme u pravom smislu te reči trendseterka. Ona je postavljala nova modna pravila i kršila tabue koje je uspavani modni svet tada postavljao. Sve ono što se “nije smelo” ili nije privlačilo žene na pravi način ona je postavljala kao potrebu i trend.

Zahvaljujući poznanstvu sa muškarcima iz viskokih društvenih krugova tog doba, Koko Šanel brzo otvara butik u Parizu i postaje ime tog vremena i modnog sveta. U kreiranju je bila veooma hrabra i ono što drugima nije padalo na pamet da će proći ona je kreirala i iznosila pred publiku. Kako je nošenje pantalona bilo veoma nepopularno, ona je napravila odela slična pidžamama koja su imala damski izgled i elegantnu notu.

U oktobru 1926. godine hrabra, kreativna a tada već i izuzetno uspešna i popularna Koko Šanel napravila je nacrt male crne haljine. Na naslovnoj stranici časopisa osvanula je crna haljina, dugih rukava, opuštene siluete i opuštenog struka, sa ukrasima belih bisera.

Materijal od kog je Koko želela da se šije ovakva vrste haljine bio je krep. Urednici “Voga” prepoznali su već tada jednostavnost, a opet i univerzalnost ove haljine i istakli da će ona u budućnosti postati deo svakodnevne i obavezne odevne kombinacije žena širom sveta.

Da li je dalekovidost urednika Voga, njihova intuicija ili momenat i sudbina, ali defintivno je da su se njihove prognoze ostvarile.

Mala crna haljina – Šanelov Ford

U istom vremenskom periodu Henri Ford masovno proizvodi “T model haljina”, ali ih radi u svim bojama. Urednici “Voga” i mnogi modni kritičari upravo tada nazivaju malu crnu haljinu “Šanelovim Fordom“.

Početak velikih istoriskih dešavanja i snažnih promena, a i sam Drugi svetski rat koji kuca na vrata u tom periodu, primorao je i dame iz bogatih društvenih slojeva da se okrenu nečem praktičnom, elegantnom a opet lepom i naizgled luksuznom.

Povezana vest:  Kim i Kanje dali sinu ime Svetac

Filmska industrija igrala je važnu ulogu u postavljanju modnih trendova i režiseri su sve više davali prostora glumicama koje nose malu crnu haljinu za potrebe filma i uloge. Na kraju krajeva, holivudske “fatalne žene” su oduzimale dah publici upravo dok su nosile male crne haljine, koje su dodatno simbolizovale njihovu misterioznost i privlačnost.

Koko Šanel je bila jednostavna, ali vrlo kreativna i prepoznala je ono što bi ženama odgovaralo i u elegantnim i u svakodnevnim prilikama. Posleratni period je značajno promenio modne tokove i trendove, ali nije poljuljao popularnost male crne haljine.

Trend koji ne zastareva

Ova vrsta haljine ostala je “iznad” prolaznih modnih trendova i nikada nije smatrana modnim promašajem. Premda mala crna haljina nikada istinski nije ni izašla iz mode, devedesetih godina prošlog veka doživljava svoj ponovni rast i procvat. Tako da je sve više nose top modeli i popularne ličnosti.

Svet , moda i gotovo sve okolnosti su se promenile na mnogo, mnogo načina od 1926. godine do današnjeg doba, ali je mala crna haljina atraktivna kao i prvog dana. Variranja na temu ove haljine ima dosta i ona se suštinski ne razlikuju. Ipak treba pomenuti da postoje modeli od kojih je mala crna haljina napravila modne ikone.

Poznate dame i mala crna haljina

Kada mislimo na one koje su ikone i simboli male crne haljine, onda je to sigurno onaj model koji nosi Odri Hepbern u filmu “Doručak kod Tifanija”. To je upravo ono što svaka žena može na sebi da zamisli, haljina malo iznad kolena koja prati figuru, bez rukava, praktična u svakom momentu. Iako je haljinu za ovaj film dizajnirala druga modna kuća, kao kompletan uzor poslužila je haljina dizajnerke Koko Šanel.

Privlačnost glumice potkrepljena je malom crnom haljinom. Čak i danas dok se prelistavaju glumičine slike najviše fotografija koje Odri ima upravo su u ovoj haljini.

Povezana vest:  Predstavljamo finaliste prvog kruga regionalnog konkursa za grafički dizajn fasade: KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE

Liniju male crne haljine  koju nosi  junakinja crtanog filma Beti Bup, mnoge žene bi volele da vide na sebi. Beti Bup izazvala je pometnju svojim zavodljivim i koketnim ponašanjem i bila je bum dvadesetih i tridesetih godina, veliki udeo za njen privlačan i izazovan izgled ima i mala crna haljina.

Noseći malu crnu haljinu, Beti Bup postala je simbol slobodoumnih žena tokom prve polovine dvadesetog veka. Međutim, moralni kodeksi primorali su Beti Bup da postane skromna domaćica i ona upravo tada simbolično skida svoju malu crnu haljinu.

Viktorija Bekam dok i sama nije postala poznata u svetu mode i dizajna, bila je članica grupe “The Spice Girls”. Ova grupa i Viktorija bili su poznati po svojim pesmama, frizurama, igranju i naravno elegantnim, jednostavnim, mini crnim haljinama.

Mala crna haljina – za sva vremena i svaku priliku

Definitivno je da je mala crna haljina modna ikona i da nikada neće pasti u drugi plan kada je izbor žena u pitanju. Šta god da nose i kakve god izlete da imaju u svojoj kreativnosti, ova vrsta haljine je svakoj devojci i ženi potrebna.

Ona je zapravo kec u rukavu za mnogobrojne prilike i razne namene. Bez obzira koliko godina imate i koja prilika je u pitanju, čak i trudnicama mala crna haljina može odlično da stoji. Gojaznije žene koje žele da prekriju neki deo svog tela mogu bez problema da odaberu malu crnu haljinu.

Trudnoća je posebno, drugo  stanje, mnoge žene bi želele da tada izgledaju zavodljivo i lepo, a muči ih mnogo toga, od viška kilograma, do raznih pitanja kako se rešiti strija u trudnoći, šta obući a izgledati pristojno.

Odgovor za pristojan i zapravo izvrstan izgled i u trudnoći je mala crna haljina. Upravo ovakva kakva jeste, u neutralnoj crnoj boji predstavlja odličan izbor. Može se reći da je crna boja njen glavni adut, jer je idealna za kombinaciju nakita, obuće, torbice i druge vrste aksesoara.

Ako se u vašem ormaru nalazi jedna mala crna haljina, nosite je i uživajte u njenoj jednostavnosti i posebnosti. Univerzalna i šik, poslužiće vam u svakoj prilici.