KokoSanel_i_IgorStravinski

Koko Šanel špijunirala za naciste

 

Francuska modna kreatorka, Koko Šanel špijunirala je za naciste tokom Drugog svetskog rata u vreme kada su Nemci okupirali Francusku, piše u novoj knjizi “Spavati sa neprijateljem: Tajni rat Koko Šanel“ (Sleeping with the Enemy: Coco Ćanel“s Secret War), koju je napisao Hal Vogan (Vaughan).

Ova knjiga sadrži jake dokaze da je modna kreatorka živela dvostruki život i da je špijunirala za svog ljubavnika, barona Hansa Gutnera von Dinhlagea (Dincklage), prenosi Frans pres.

Povezana vest:  Dragan Radivojević, novi generalni direktor Apatinske pivare

-Knjiga “Spavati sa neprijateljem“ priča o tome kako je Koko Šanel postala nemački operativac, kako i zašto je pristala na brojne špijunske misije, na koji način je pobegla kada je bila uhapšena u Francuskoj nakon rata – navodi se u saopštenju izdavačke kuće “Knopf“.

Voganova knjiga otkriva da nije samo Koko Šanel radila za spoljno informaciono i protivobaveštajno odeljenje vrhovne komande oružanih snaga nacističke Nemačke (Abver), već je takođe i njen ljubavnik Von Dinhlage bio “glavni nacistički špijun“.

Povezana vest:  INTERNACIONALO TAKMIČENJE U BREJKDENSU U DELTA CIYJU

Koko Šanel, koja je od siromašnog deteta postala revolucionarni modni dizajner, preselila se u Švajcarsku nakon Drugog svetskog rata, pre nego što se vratila u Pariz i nastavila svoju uspešnu karijeru u svetu mode. Ona nikada nije bila optužena za neko krivično delo, a umrla je 1971. godine.