Ovogodišnja dm Ženska trka će biti Eko frendli događaj sa nizom promotivnih i konkretnih aktivnosti u domenu zaštite životne sredine

Majice za sve učesnice ovog događaja proizvedene su od 100% recikliranog poliestera i osim tog značajnog podatka pre, tokom i posle trke, biće realizovano mnogo aktivnosti u domenu značaja promocije zaštite životne sredine, kao i konkretnih aktivnosti u toj oblasti.

Partneri Beogradskog maratona, u ovom izuzetno značajnom projektu su: Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za javni prevoz, Gradska čistoća, Srbijašume kao i operateri sistema za upravljanje ambalažnim otpadom Sekopak, Cenex, Tehno Ekopak i Eko Pak Sistem.

Povezana vest:  Kontroverzni spisak zvanica na kraljevskom venčanju

„Zajedničkim aktivnostima sa našim partnerima, želimo da ukažemo koliko je značajno da na ovakvim događajima, malim koracima i u kontrinuitetu, primerima dobre prakse, svi zajedno doprinesemo da mi, kao i buduće generacije, živimo u zdravijem svetu“ – izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

dm Ženska trka biće održana 02.10.2021. godine na Adi Ciganliji sa početkom u 10h.

Ovo je način na koji je nastala majica od 100% recikliranog poliestera za dm Žensku trku

Ako do sada niste znali, evo kako nastaju majice od reciklažnog materijala u kojima će trčati i hodati učesnice ovogodišnje dm Ženske trke.

Proces je sledeći:

Nakon što potrošač ubaci flašu u kontejner za ambalažni otpad, ona se dalje odnosi u reciklažni centar gde se ambalažni otpad razvrstava po materijalu i boji.

Nakon toga sledi isitnjavanje, pranje i pravljenje granulata koji se zatim prodaje kompanijama, a one taj granulat koriste za izradu drugih proizvoda od plastike.

Fabrike koje koriste predivo ovaj granulat ponovo tope i provlače kroz mašine za predenje u kojima se utopljena plastika formira u vlakna.

Ohlađena vlakna se namotavaju i postaju predivo. Posle ovog koraka se proizvođač majica odnosno FUSH uključuje u dalji proces pravljenja majca od recikliranog poliestera.

Predivo od recikliranog poliestera se stavlja na kružno pleteće mašine koje pletu materijal po unapred određenom šablonu, a od šablona zavisi kojiko dobro će majica odvoditi vlagu i koliko će majica biti lagana. Tako ispleten materijal se dalje balira i šalje, ili na farbanje, ili direktno na krojenje.

Iskrojen materijal se šalje na sublimacionu štampu gde se u presama sa temperaturama oko +200 C dizajn sa papira prenosi na iskrojke. Nakon ovog koraka iskrojci se sašivaju u gotove majce, prolaze kontrolu kvaliteta, peglaju i konačno pakuju i šalju klijentu.