U Mauzoleju Kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, danas je obeležena 87. godišnjica ubistva Nj.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije. G. Predrag Marković, član Krunskog saveta, prisustvovao je svečanosti kao predstavnik Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Svetu Liturgiju i parastos služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Nakon službe vence su na Кraljevu grobnicu položili: g. Predrag Marković, u ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, starešine Кraljevskog doma i unuka NJ.V. Кralja Aleksandra I, g. Miodrag Кapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, opštine Topola, Udruženja Кraljevina Srbija, koje je pod pokroviteljstvom Prestolonaslednika, predstavnici oplenačke Zadužbine Кralja Petra I, Ravnogorskog pokreta, kao i građani koji su se okupili da odaju počast voljenom Viteškom Кralju.

Povezana vest:  Prvi put u Srbiji održano takmičenje u cupping-u. Takmičari iz 7 zemalja “ukrstili kašike”.

„Ovaj dan je uvek tužan za moju porodicu. Moj deda, Кralj Aleksandar I bio je jedan od prvih državnika u Evropi i celom svetu koji je predvideo opasnost koja dolazi od uspona ekstremističkih ideologija nacizma i fašizma. Poginuo je kao jedna od njihovih prvih žrtava. Još i danas ovo brutalno ubistvo, koje se dogodilo u Marseju 1934. godine, je obavijeno mnogim tajnama. Istina će jednog dana izaći na videlo, jer ona nikada ne može biti skrivana tako dugo. Svi treba da čuvamo sećanje na velikog Кralja i vizionara kakav je bio Кralj Aleksandar I”, izjavio je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Povezana vest:  Covid-19 testiranje na aerodromu u Beču

Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar I ubijen je tokom državne posete Francuskoj 9. oktobra 1934. godine u Marseju, zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova g. Lujom Bartuom.

Bio je drugi sin Nj.V. Kralja Petra I i Princeze Zorke, rođen u Cetinju, u Crnoj Gori, 16. decembra 1888. godine. Kršteni kum bio mu je ruski car Aleksandar II. Mladi Princ Aleksandar detinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a školovao se u Ženevi u Švajcarskoj. Školovanje je nastavio u Vojnoj školi u Sankt Peterburgu u Rusiji, a zatim u Beogradu.

Povezana vest:  Beogradsko izletište Ada Ciganlija nudi brojne mogućnosti za dane praznika

Kao Regent i vrhovni komandant Vojske Kraljevine Srbije, vodio je svoj narod kroz najtragičnije i najslavnije dane naše istorije. Kada je kralj Petar I umro 16. avgusta 1921. godine, Regent Nj.KV Prestolonaslednik Aleksandar postao je Kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 1929. godine postao je Kralj Kraljevine Jugoslavije.

Oženio se 1922. Nj.K.V. Princezom Marijom od Rumunije. Imali su tri sina – Prestolonaslednika Petra (kasnije Kralja Jugoslavije), Princa Tomislava i Princa Andreja. Godine 1929, kada je država promenila ime, postao je Kralj Jugoslavije. Mnogo je voleo svoj narod i iza sebe je ostavio brojne zadužbine.