Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kompanije Nestlé, u okviru fabrike u Surčinu,  jedan je od pobedničkih projekata na konkursu „Šampioni održivosti“. Ovom titulom nagrađene su kompanije koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti uvrstile Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija i aktivno doprinose njihovom ostvarenju. Priznanje je dodeljeno u okviru „Nedelje održivog razvoja i poslovanja“, događaja koji Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv realizuju u okviru platforme „Održivi razvoj za sve”.

„Imamo veliku odgovornost prema životnoj sredini i u skladu sa tim odgovorno postupamo i prema vodama. Investiranjem u najmodernije tehnologije i saradnjom sa lokalnim zajednicama, proizvođačima i potrošačima, radimo na održivosti korišćenja vode kao jednog od najdragocenijih resursa. Ovo priznanje je potvrda da smo na dobrom putu, ali i podstrek za još ambicioznije ciljeve na polju održivosti“, istakla je Ivanka Stojnić, menadžer za održivi razvoj kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište.

Povezana vest:  Roman K. Roberta Kalasa o Francu Kafki

Najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno 1,2 miliona evra, predstavlja najveću lokalnu investiciju kompanije u oblasti zaštite životne sredine. Projekat izgradnje postrojenja započeo je 2012. godine kao deo Nestlé strategije i usklađivanja sa zakonskom regulativom i dobrom praksom upravljanja otpadnim vodama.

U fabrici u Surčinu prečišćavaju se ukupne sanitarne i tehnološke vode nastale u proizvodnji do nivoa da voda postane u potpunosti bezbedna za ponovnu upotrebu ili ispuštanje u prirodu. Na ovaj način srpska Nestlé fabrika svakog dana prečisti 65.000 litara vode, dok na godišnjem nivou ispusti oko 24.000 kubnih metara prerađene otpadne vode.

Povezana vest:  Dior otpušta Džona Galijana



Kako održivost čini srž poslovne strategije Nestlé-a, kompanija je takođe posvećena smanjenju emisija ugljen-dioksida kroz sve faze poslovanja – od nabavke sirovina i ambalaže, preko logistike i distribucije, do prodaje. Fabrika u Surčinu je prva u Srbiji dostigla ambiciozni Zero waste to landfill cilj, što znači da ni gram otpada ne završi na komunalnim deponijama. Kada je reč o vodi, naredni koraci kompanije idu u pravcu optimizacije potrošnje kroz unapređenje procesa kao i proširivanja kapaciteta postrojenja za preradu otpadnih voda usled povećanog obima proizvodnje.

Povezana vest:  KOMPANIJA EKO SERBIA DONIRALA 5 MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV KORONA VIRUSA