Da se iskrena emocija prema onome što radite, uz strastvenu posvećenost i vredan rad, apsolutno isplati, podsetilo nas je dostignuće sjajne Jasmine Topalović, koja je 23. novembra svoju kompaniju Strauss Adriatic, učinila više nego ponosnom, pobedivši na Internacionalnom takmičenju barista “Strauss – Master of coffee”.

Jasmina Topalović

Prvi put održano u online formatu, ovo takmičenje se održava već sedam godina unazad, a na njemu su se, uživo do ove godine, takmičili baristi različitih zemalja, predstavljajući svoje znanje o kafi, njenoj pripremi, i prezentovanju na pravi način. Ove godine, stručni žiri na čelu sa nadaleko poznatim Shay Baniel-om, okupio se u prostorijama Strauss  Groupe u Izraelu, gde su se online uključivali učesnici, predstavnici Srbije, Poljske, Rumunije, Ukrajine i Izraela.

Jasmina Topalović, vredna mama i supruga iz Kragujevca, koja svakodnevno dinamično radi svoj posao na poziciji “sales representative” u kompaniji Strauss Adriatic, kao prava zaljubljenica u svoj posao, strastveno posvećena brendovima kompanije, ove godine je prvi put odlučila da se oproba u nečem novom, van svoje zone komfora. Hrabro se odvažila da predstavi svoju kompaniju na ovom takmičenju, na kojem se poznavanje svog proizvoda i poznavanje veštine pripreme hladnog i toplog kafenog napitka predstavlja u datom trenutku, pred stručnim sudijama, koji fokusirano prate svaki postupak takmičara. Bez reprize, prilika je jedna što je bio ozbiljan zadatak za sve takmičare.

Iako je prvi put bilo online, realizovano na sasvim nov način, Jasmina je uživo, kao pravi profesionalac, perfektno dočarala pripremu dva različita napitka od kafe, šarmirajući sudije slikovitim prezentovanjem kroz koje je bilo vidno njeno uzbuđenje, i pre svega, strast prema kafi! Fantastična prezentacija, način pripreme i izgled samih napitaka – sve je to bilo presudno da baš Jasmina pobedi. Ljubav prema kafi osećala se u svakoj njenoj reči i svim koracima u toku pripreme.

Povezana vest:  Savršen balans elegancije i casual stila: Miss Sixty donosi najaktuelnije komade za sve prilike

Jasmina je prepuna utisaka, ističe da je pobeda od velikog značaja kako za kompaniju Strauss Adriatic, tako i za nju lično. “Ovakvo iskustvo nešto je sasvim novo za mene, pa su tako i pripreme u Beogradu bile uzbudljive i korisne u svakom smislu. Trebalo mi je hrabrosti da se odlučim, ne samo zbog učešća u takmičenju, već i zbog organizacije svog vremena, što nije lako iz perspektive supruge i roditelja koji živi u drugom gradu. Odvajanje od porodice nikada nije lako, ali uz podršku koju mi pružaju i uz kolege koje su navijale za mene, sve je mnogo bolje teklo”. Ona je dodala da su ljubav prema kafi i poslu kojim se bavi doprineli njenoj posvećenosti, i učinili da kroz pripreme prođe fokusirano i predano, kako bi dala sve od sebe na samom takmičenju. Online format, sjajno je rešenje u vremenu u kojem se nalazimo a doživljaj prezentovanja bez publike i kontakta sa žirijem uživo, zaista je potpuno nova realnost. “Isprva neobično iskustvo, iako mi je falila podrška kolega uživo, zapravo mi se dopalo kako funkcioniše, jer je možda trema bila manja.  Konačan ishod, pobednički rezultat koji sam odnela sa takmičenja, pravi je trijumf za mene i za celu kompaniju, ali i divna inspiracija zahvaljujući kojoj ću se možda u budućnosti, osloboditi da češće izlazim iz zone komfora, što želim i drugima, jer sa te strane se nalaze nova vredna, jedinstvena iskustva”, zaključila je Jasmina.

Povezana vest:  Sava Centar i Beograd spremni da dočekaju skupove sa više od 5.000 učesnika

Podršku tokom priprema i na samom takmičenju, pored svih kolega koji su navijali, Jasmini je pružio i David Nisić, espresso specijalista i trener u Strauss Akademiji za bariste, u kojoj još od 2004. godine kompanija Strauss Adriatic edukuje i gradi tim barista, koji svoju pasiju za dobrom kafom podižu na viši nivo. David godinama svoju ekspertizu prenosi drugima, otkrivajući male tajne velikih majstora, pa je tako i Jasmini pomogao da usavrši svoje veštine, i predstavi se kao pravi profesionalac.

Od najoriginalnijeg odabira napitaka, hladnog “Tropskog kapetana”  i toplog “Krema od maline”, pa do demonstracije koja je jasno oslikala postupak pravljenja i serviranja, Jasminin nastup ispunio je sva očekivanja koja je takmičenje nalagalo, a komentari sudija uključivali su opise poput “predivna harmonija ukusa koji su se stopili”. Verujemo da su svi koji su pratili takmičenje poželeli da ove dve fuzije različitih ukusa spojene u kafenu harmoniju što pre probaju!

Savršeni saveznik u pripremi ovih jedinstvenih napitaka bila joj je premium Beanz espresso kafa, koju je koristila a koja je u pripremu unela duh dalekih plantaža kroz svoju jedinstvenu aromu, sladak i egzotičan ukus. Prefinjena 100% arabika “Luis Alberto, koju je Jasmina odabrala, proizvod je vrednih farmera iz srca bujne brazilske prašume, gde se čak dvesta godina gaji ovo zrno kafe koje ima jedinstveno poreklo. Naziva se i “žuti burbon” zbog svoje boje, koja je čini jednom od najkvalitetnijih i najpopularnijih vrsta širom sveta. Specifična teritorija na kojoj raste i trud koji sa ljubavlju u gajenje ulaže farmer Luis Alberto, čine ovu kafu posebnom, a užitak u ispijanju jedinstvenim. Na više od 1000 metara nadmorske visine, raste ovo zrno, čiji ukus je spoj tamne čokolade i slatkoće karamele, sa orašastim notama pečenih badema što ga čini idealnim izborom za napitke koje je Jasmina izabrala i uspešno predstavila jer spoj ovakvih ukusa na poseban način inspiriše, razbuđujući čula svakog ljubitelja kafe.

Povezana vest:  MSD SRBIJA DONIRALA ZNAČAJNA SREDSTVA U BORBI PROTIV COVID 19

Autentična priča koja stoji iza ove vrste kafe, oslikava i predele Brazila, iz kojeg Luis Alberto dolazi. To je zemlja u kojoj se čak 40% svetske proizvodnje kafe realizuje. Porodična farma Luis Alberta zove se Fazenda Iracema, u sećanje na njihovu baku, a poštovanje porekla koje im je prenela sa kolena na koleno, živi i dan danas, kroz njihovu posvećenost nezi prirode – jer priroda je od velikog značaja za sve nas. Svoju posvećenost, Luis Alberto sa porodicom, dokazuje kroz programe održivog razvoja, kojima se uspešno bavi godinama.

Jasmina Topalović i David Nisić

Ispunjavajući kriterijume kvaliteta, izbalansiranog ukusa, profesionalnosti, kreativnosti i originalnosti, Jasmina je postigla čistu pobedu, koja je pravi nastavak niza uspešnih rezultata zaposlenih kompanije Strauss Adriatic, koji su i prethodnih godina osvajali značajne nagrade. Prvo mesto koje je osvojila, pravi je trijumf i motivacija za buduće takmičare i generacije barista.

Čestitamo!

Jasmina Topalović