Doček Nove godine je definitivno jedan od glavnih događaja u godini kada svi sa uzbuđenjem dočekuju dolazak novih uspeha, avantura, prilika za ostvarenje želja i ciljeva i stvaranje novih uspomena. Bilo da se radi o proslavi uz čašu šampanjca na intimnoj večeri, na pompeznoj žurci ili ležernoj varijanti uz TV program sa najbližima, ova noć ima posebnu čar. Naročito ako odlučite da je provedete na mestu koje ste oduvek želeli da posetite.

I vi ste odlučili da otputujete za praznike? Odlična ideja da u predstojeću godinu uđete na poseban način – uz beg od svakodnevice, otkrivanje nepoznatih predela, upoznavanje ljudi iz svih delova sveta, lokalnu prazničnu euforiju i isprobavanje tradicionalnih jela. Nova mesta su takođe idealna prilika za izlazak iz zone komfora, upoznavanje sebe i razvijanje novih veština. No, nažalost ona mogu predstavljati i rizik od otuđivanja vredne lične imovine.

Oštećenje ili krađa važnih stvari poput mobilnih uređaja, kreditnih kartica i putnih dokumenata  je ono čega se svi putnici plaše kada se otisnu na putovanje.

Saveti za očuvanje bezbednosti ličnih stvari na putovanju

Dobra vest je da, uz dobar plan, možete da sprečite gubitak svojih dragocenosti. Na koji način je to moguće, pročitajte u nastavku teksta.

Povezana vest:  „NAJLEPŠE SRPSKE BAJKE I NARODNE PRIČE ZA DECU“ NAJUGROŽENIJIMA

Čuvajte najvrednije stvari u sefu

Mnogi lanci hotela pružaju mogućnost odlaganja važnih stvari u sefove. Sefovi su obično osigurani elektronskim kodom, tako niko ne postoji mogućnost da neovlašćena osoba otuđi sadržaj sefa. Najmudrija odluka je da ne nosite sa sobom uređaje ili dokumente koji Vam nisu potrebni tokom dana. Stoga odložite deo gotovine, kreditnu karticu, pasoš, elektronske uređaje ili nakit na sigurno. U slučaju da hotel u kom odsedate ne obezbeđuje sef u sobi, informišite se na recepciji da li postoji druga mogućnost za čuvanje stvari, poput zaključanih fioka.

Pronađite smeštaj sa hotelskim sistemom

Ako želite da budete potpuno bezbrižni po pitanju sigurnosti Vaših stvari, odsednite u smeštaju koji primenjuje hotelske sisteme. Hotelski sistemi funkcionišu po principu bezkontaktnih tehnologija. Svaki korisnik hotelskih usluga dobija karticu programiranu isključivo za njega, u koju su uneti svi podaci o boravku, te pomoću nje otključava i zaključava sobu. Mnogi moderni hoteli primenjuju visoko kvalitetne hotelske sisteme, poput onih koji se nalaze u ponudi kompanije Videomont. Na taj način onemogućavaju zloupotrebu kartice i pružaju garanciju sigurnosti lične imovine i još bolje iskustvo gostiju hotela.

Povezana vest:  MasterCard vodi jedno dete iz Srbije na finale Lige šampiona

Držite gotovinu i kartice blizu sebe

Dok razgledate grad, razumljivo je da ćete morati da imate uz sebe barem jedan dokument za potrebe identifikacije. Najmudrije je da ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu čuvate što bliže uz sebe. Isto važi i za novac, bilo da se radi o gotovini ili kartici. Izbegavajte da držite ove vredne stvari u spoljašnjim džepovima ranca i jakne ili pozadinskim džepovima pantalona. Umesto toga, razmislite o korišćenju pojasnih torbi ili odlaganju novca i dokumenata u unutrašnje džepove jakne.

Ne nosite torbu preko jednog ramena

Sigurno ste videli scene u filmu kada se lopov pojavi niotkud na mopedu i zgrabi tašnu, ranac ili nakit osobi na trotoaru i odveze se sa plenom. Iako deluje kao tipična filmska scena, ovaj vid krađe se zapravo dešava širom sveta. No, Vi svakako možete da izbegnete ovu neprijatnost. Na koji način? Pokušajte da hodate na unutrašnjoj strani trotoara, a umesto tašni koje se nose preko jednog ramena, odaberite ranac ili pojasnu torbicu. Ako ipak ne želite da zamenite svoju omiljenu torbu sigurnijom opcijom, potrudite se da je uvek čvrsto držite jednom rukom. Na taj način, ako neko pokuša da otkine kaiš Vaše torbe, neće tako lako uspeti u svojoj nameri.

Povezana vest:  Preko besplatne Microsoft edukacije do prvog radnog mesta

Napravite kopije najvažnijih dokumenata

Koliko god da su Vaše strategije da čuvate stvari na sigurnom efikasne, nije na odmet imati plan B. Naime, krađa nije jedini način da doživite gubitak važnih stvari tokom putovanja. Često se dešava da putnici sopstvenom greškom izgube ili oštete dokumente. Ako se isto desi i Vama, to znači da ćete naći pred problemom na državnoj granici ili na neki drugi način tokom ili nakon putovanja. Kada imate fotokopiju ili fotografiju najvažnijih dokumenata, njihov gubitak Vas neće koštati neprijatnosti, vremena i novca. Dovoljno je da samo skenirate ili fotografišete pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu. To će Vam olakšati i ubrzati prijavljivanje potrebnih informacija.

Za kraj, pre putovanja iskoristite benefit interneta, koji Vam nudi mnoštvo informacija o odabranoj destinaciji. Istražite mesto koje posećujete i unapred se informišite o nebezbednim područjima grada koje bi trebalo da izbegavate i uobičajenim prevarama. Tako ćete biti sigurni da ste uradili sve po pitanju zaštite lične imovine, a Vaša savršena praznična sezona – može da počne.