Od trenutka kada se pojavio na tržištu, teški jorgan izazvao je revoluciju u spavanju, a ugledni  časopis Time proglasio ga je jednim od najboljih izuma. Težak i do petnaestak kilograma,  ovaj jorgan mnogima pomaže da lakše utonu u san i kvalitetnije spavaju. U čemu je njegova tajna?

DOKAZANI TERAPEUTSKI EFEKAT

Teški jorgani svojom težinom stvaraju prijatan i ravnomeran dubinski pritisak po celom telu, tzv. „Deep Pressure Touch Stimulation” (DPTS) koji na organizam deluje opuštajuće, poput  toplog i čvrstog zagrljaja. Brojna istraživanja su potvrdila da DTPS dovodi do povećanog oslobađanja serotonina i melatonina, hormona koji deluju smirujuće, kao i da podstiče opadanje nivoa stresa kroz smanjeno lučenje kortizola, hormona stresa usled kojeg srce jače kuca. Naime, dubinski pritisak doprinosi smanjenju broja otkucaja srca, nakon čega dolazi do osećaja smirenosti i udobnosti, neophodnih za kvalitetan san. Teški jorgan smanjuje i mogućnost kretanja u snu, pa će oni sa sindromom nemirnih nogu sigurno mirnije spavati. Bez obzira na to da li imate poteškoće da zaspite, retko imate kvalitetan san ili ste jednostavno imali stresan dan i želite da se opustite, teški jorgan će doprineti odmoru koji će vam obezbediti dovoljno energije i bolje raspoloženje. Danski maloprodajni lanac JYSK u svom asortimanu nudi sve vrste jorgana, jastuka i dušeka za kvalitetan san i zasluženi odmor, a među njima i ovu posebnu vrstu jorgana.

Povezana vest:  ETIHAD AIRWAYS PROGLAŠEN ZA AVIO-KOMPANIJU 2016. GODINE PO IZBORU ČASOPISA AIR TRANSPORT WORLD

PUNJENJE OD STAKLENIH BISERA

Prosečan čovek trećinu života prespava, a osim funkcije odmaranja tela, san ima i bitnu ulogu u normalnom funkcionisanju celog organizma. Zato je izuzetno važno preduzeti korake koji će omogućiti kvalitetan i miran san, a zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, teški jorgan može postati vaš glavni saveznik na ovom putu.

Naime, fleksibilna konstrukcija teškog jorgana doprinosi opuštanju i boljem snu, a sam jorgan je težak usled džepova popunjenih malim staklenim biserima. Staklene kuglice „dišu“ i osiguravaju prozračnost, a njihova težina omogućava prilagođavanje jorgana telu. Mekana navlaka pruža posebnu udobnost i toplinu, a pored toga, ovaj jorgan je veoma jednostavan za održavanje – dovoljno ga je redovno protresti i provetriti.

Povezana vest:  Otvaranje još jedne dm drogerije u Beogradu

Moguće je da će zbog veće težine jorgana pokrivanje na početku biti neobično, pa je savet da se korišćenje postepeno produžuje tokom prvih mesec dana upotrebe. Takođe, preporuka je i da se osobe slabijeg plućnog ili mišićnog kapaciteta pre upotrebe teškog jorgana posavetuju sa svojim lekarom.

Foto: Morten Rehné