Nakon smanjenog broja korisnika usled COVID-19 pandemije, hospis dnevni centar ponovo je u punom kapacitetu pokrenuo besplatnu uslugu Dnevni boravak za korisnike obolele od kancera koji su u dobrom opštem stanju i za članove njihovih porodica. Kroz uslugu Dnevnog boravka u lepom prostoru i bašti, multidisciplinarni tim pomaže korisnicima da unaprede kvalitet života kroz pružanje psihološke i socijalne podršku koju obezbeđuju stručna lica psiholog, socilajni radnik kao i stručni saradnici lekari i medicinske sestre i volonteri. Usluga obuhvata besplatan prevoz i obrok za korisnike.

„Vreme koje korisnici provode u dnevnom boravku omogućava članovima porodice kratak predah  i normalizaciju životnih aktivnosti. Stoga smo ponosni što možemo da kažemo da naš, prvi hospis dnevni centar u Srbiji ponovo počinje sa radom i pružanjem usluga u punom intenzitetu“, izjavila je Vera Madžgalj, izvršna direktorka BELhospice Centra.

Povezana vest:  Fondacija Novak Đoković i Magazin Original: Otvorene prijave za konferenciju „Originalni razgovori”

„Volonteri BELhospice centra, kao važni članovi tima, pored praktične podrške, imaju veoma bitnu ulogu i u smanjenju osećaja usamljenosti i izolovanosti korisnika, a pružaju i kratak predah članovima porodica“, dodala je Vera Madžgalj.

Hospice Dnevni centar je osnovala BELhospice dobrotvorna organizacija koja ima za cilj da pruži kvalitetno palijativno zbrinjavanje neizlečivih onkoloških bolesnika u Srbiji i da ohrabri članove njihove porodice kako bi prevazišli situaciju i teško stanje u kom se nalaze.

Povezana vest:  Objavljene nominacije za "Pipls čois" nagrade, serija “Glee” i film “Hari Poter i Relikvije smrti 2” sa najviše nominacija

Zbog krize izazvane COVID-19 pandemijom sredinom marta 2020. godine, smanjen je broj dolazaka u Dnevni centar zbog obaveznih mera fizičke izolacije. Kako bi i dalje bili na usluzi korisnicima, tim BELhospice centra je otvorio telefonske linije uz čiju pomoć su lekari, medicinske sestre, socijalni radnik, psiholog i negovateljice bili 24 časa dostupni, a za podršku su se javljali korisnici i iz svih krajeva Srbije.

Povezana vest:  Dobre masti neophodne u ishrani

Tokom pandemije covid 19 virusom, broj osoba koji je pomoć potražio od BELhospice bio je znatno uvećan zbog prelaska bolnica u kovid režim. U ovom periodu, tim je obavio 2184 konsultacije preko online i telefonskih usluga, za preko 500 osoba obolelih od kancera i 800 članova porodica iz Srbije.

Belhospice besplatno iznajmljuje pomagala našim korisnicima, a u periodu Covid-19 pandemije obezbedio je 117 pomagala za 72 korisnika , dok je  30 korisnika  dobilo je higijenski materijal i 42 korisnika je obezbeđen prevoz do bolnice.

Više informacija možete potražiti na sajtu http://www.belhospice.org/