Vakcina protiv koronavirusa SARS-CoV-2 razvijena na Medicinskom univerzitetu u Beču bi mogla da štiti od svih do sada poznatih sojeva virusa pokazuju podaci prekliničkih ispitivanja, pa čak i u slučaju osoba čiji organizam nije uspeo da razvije imunološki odgovor nakon vakcinacije. Rezultati studije su objavljeni u „Top-Journal Allergy“.

Bečka PreS-RBD vakcina cilja na receptor vezujući domen virusa i u testiranju na životinjama i ljudima stimulisala je stvaranje IgG antitela. Reakcija antitela sprečava da virus prodre u ćelije organizma i time izazove infekciju. Vakcina je zasnovana na veštačkom proteinu koji se sastoji od dva domena SARS-CoV-2 virusa (RBD) i jednog antigena virusa hepatitis B (PreS).

Povezana vest:  Samsungova „Trka nade“ za SOS Dečija sela u Srbiji

Trenutno dostupne genetski zasnovane vakcine uglavnom izazivaju prolazne imunološke odgovore, dok PreS-RBD vakcina može da dovede do razvoja dugovečnih antitela. IgG antitela u uzorcima krvi i sluzokože su reagovala sa svim varijantama SARS-CoV-2 virusa uključujući i Omikron. Nakon imunizacije sa ovom vakcinom antitela su sprečavala vezivanje virusa za ljudske ćelije, a vrednosti antitela su bile više nego u slučaju osoba koje su dva puta imunizovane dostupnim vakcinama ili su preležale bolest.

Povezana vest:  Danas počinje Novogodišnji sajam

Studija koju su ranije sproveli naučnici sa Medicinskog univerziteta u Beču je pokazala da 20 odsto pacijenata koji su preležali Covid-19 nisu uspeli da razviju IgG antitela i stoga su bili izloženi riziku od ponovnog zaražavanja.

„Ova vakcina ima potencijal da ostvari sterilni imunitet protiv svih starih i novih sojeva virusa, tako što inhibiranjem ulaska virusa u ljudske ćelije sprečava infekciju, pa ne može doći do razmnožavanja virusa“, objašnjava rukovodilac studije Rudolf Valenta.

Povezana vest:  Baka Prase u Beogradu zatvara legendarnu turneju Jutjubera po Srbiji

Foto: Fusion Medical Animation