Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra kojima će Banca Intesa Beograd omogućiti malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji da dostignu zelene standarde EU, kao i klijentima iz segmenta fizičkih lica da svoje domove učine energetski efikasnijim.

Prvi deo finansijskog paketa sastoji se od kreditne linije od 20 miliona evra za povećanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća. Sredstva iz kreditne linije omogućiće preduzećima da unaprede svoje procese, zamene opremu i usklade ih sa standardima Evropske unije u pogledu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, kao i zdravlja i bezbednosti na radu i zaštite životne sredine.

Navedene investicije biće pokrivene iz Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, koji finansira EBRD, dok Evropska unija (EU) obezbeđuje podsticaje i tehničku podršku. Cilj finansiranja je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike na Zapadnom Balkanu i širem evropskom tržištu.

Drugi deo finansijskog paketa obezbeđuje sredstva u iznosu od 5 miliona evra za pojedinačne investicije u zelene materijale, opremu i tehnologije za stambene prostore u privatnom vlasništvu iz Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji nudi rešenja koja su efikasna u pogledu energije i resursa u cilju izgradnje održivije ekonomije.

Povezana vest:  Srce od hleba za mališane iz Zvečanske

Program su podržali Evropska unija, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i Federalno ministarstvo finansija Autrije.

Aleksandra Vukosavljević, direktor EBRD-a direktor za finansijske institucije za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu, rekao je: „Veliko nam je zadovoljstvo da ćemo zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Banca Intesa Beograd pružiti dodatnu podršku malim preduzećima. Kroz zajedničke programe finansiranja do sada smo obezbedili više od 180 miliona evra za mala i srednja preduzeća, kao i preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji. Sredstva iz nove kreditne linije obezbediće dodatno finansiranje koje će odgovoriti na potrebe lokalnih preduzeća za dobro strukturiranim kreditima i grantovima, kao i tehničkom podrškom. Takođe zadovoljstvo nam je što se Banca Intesa uključila u naš GEFF program koji promoviše i podržava investicije u energetsku efikasnost. Više od 2.000 domaćinstava u Srbiji je već investiralo u energetski efikasna rešenja zahvaljujući finansiranju obezbeđenom iz GEFF programa i sigurni smo da će ih biti još mnogo više sada kada Banca Intesa može da ponudi ovu specijalizovanu kreditnu liniju svojim klijentima.“

Povezana vest:  Andželina i Bred ne izlaze iz apartmana

,,Veoma mi je drago što uspešnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) nastavljamo u skladu s našim strateškim opredeljenjem i konceptom Kruga održivih ideja na kome temeljimo projekte zaštite životne sredine, društvenog angažovanja i odgovornog upravljanja. Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije ponudićemo povoljnije uslove finansiranja za mala i srednja preduzeća koja žele da unaprede i usklade svoje poslovanje sa zelenim standardima Evropske unije i time doprineti povećanju njihove konkurentnosti na lokalnom i evropskom tržištu. Takođe, zahvaljujući finansiranju iz GEFF programa, bićemo u prilici da omogućimo vlasnicima domaćinstava da ulaganjem u energetski efikasna rešenja, pored mogućnosti da povrate do 20% iznosa investicije,  ostvare i značajne finansijske uštede u dužem roku i zajedno sa nama doprinesu zaštiti životne sredine.’’ rekao je Darko Popović, predsednik Izvršnog odobra Banca Intesa.

Povezana vest:  NESQUIK TURA U ZOO VRTU ZA MALIŠANE uz druženje sa QUIKY zekom

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je uložila više od 7,6 milijardi evra u državi do sad. Fokus banke u Srbiji je na razvoj privatnog sektora, unapređenje javnih komunalnih preduzeća i omogućavanje tranzicije države ka zelenoj ekonomiji.

Banca Intesa ad Beograd, članica grupe , je vodeća banka na domaćem tržištu, pouzdan partner za 1,37 miliona klijenata, fizičkih i pravnih lica. Sa neto bilansnom sumom od 6,6 milijardi evra, ukupnim depozitima klijenata od 4,9 milijarde evra i ukupnim plasmanima od 3,9 milijarde evra, Banca Intesa predvodi listu najuspešnijih banaka u Srbiji. Zahvaljujući jedinstvenom spoju digitalizacije poslovnih procesa i razvijene mreže od 147 ekspozitura širom Srbije, kao i stalnoj usmerenosti na potrebe građana i privrede, inovativnim proizvodima i usluzi najvišeg kvaliteta, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja.