Država će nastaviti da ulaže u Petnicu 

djelic_petnicaPotpredsednik Vlade i ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić otvorio je danas u Beogradu izložbu radova mladih naučnika iz Petnice i obećao nastavak ulaganja u tu istraživačku stanicu od državnog značaja. 
Đelić je rekao da je izložba Istraživačke stanice Petnica „Korak u nauku“ u Galeriji muzeja nauke i tehnike SANU jedinstvena i najveća izložba tog tipa u Evropi i istakao da je ekonomija znanja, odnosno formiranje naučnog podmlatka od strateškog značaja za Srbiju. 
Izložbu čini 70 postera naučnih radova prirodnih, tehničkih i društvenih nauka urađenih prošle godine po međunarodnim naučnim standardima, koji su delo više od 100 mladih naučnika. 
-Svi koji su kao srednjoškolci radili na tim projektima danas su svi studenti srpskih univerziteta – rekao je Đelić i podsetio da je Petnica za 27 godina postojanja imala 50.000 polaznika, a da su skoro svi srpski naučnici koji rade u inostranstvu prošli kroz tu istraživačku stanicu. 
Đelić je rekao da Petnica nije državna institucija ali da ima državni značaj i da će Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i ove godine u tu istraživačku stanicu uložiti 13 miliona dinara, istu sumu kao i 2009. godine. 
-Ove nedelje smo dobili finansijski sporazum sa Evropskom investicionom bankom tako da će sredstva od 200 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije biti realnost na proleće – rekao je Đelić i dodao da je tim finansijskim sporazumom za Petnicu predviđeno šest miliona evra. 
On je rekao da će taj novac biti uložen u infrastrukturu u Petnici tako da će za 18 do 24 meseca u Petnici biti izgrađen najmoderniji centar za mlade naučnike ne samo u Evropi nego i u svetu. 
-Istovremeno od te sume od 200 miliona evra obezbedili smo sredstva za izgradnju jednog centra u Beogradu za popularizaciju nauke i očekujemo da Petnica ima svoju ispostavu u tom centru koji će, kada bude izgrađen do proleća 2012. biti mesto gde će svi osnovci i srednjoškolci imati mogućnost da se upoznaju sa onim što je čar nauke i tehnologije – rekao je Đelić.

Povezana vest:  Eurobank EFG pobedila na konkursu "Budi kreativan, izađi iz šablona"