Mnogo pre nego što je reč “epidemija“ ušla u naš svakodnevni život usled korona virusa, u svetu je zavladala epidemija o kojoj se retko govori i kojoj se ne pridaje pažnja. Zapravo, ona je još uvek tu i sa njom se svakodnevno suočava čak dve trećine svetske populacije. Reč je o globalnoj zdravstvenoj epidemiji nedostatka sna i problema sa spavanjem koja mnogima ugrožava zdravlje i kvalitet života, a Svetska zdravstvena organizacija na ovu opasnost upozorava već više od deset godina.

Usled ubrzanog načina života, jedna od dve odrasle osobe u toku radne nedelje ne spava dovoljno, tako da mnogi tokom vikenda pokušavaju da nadoknade svoju potrebu za kvalitetnim snom. Ipak, to ponekad nije lako, jer je upravo stres jedan od glavnih krivaca koji remeti san, bilo da ne možete da zaspite ili se budite u toku noći.

Povezana vest:  NEW MOMENT PARTY UZ ELEKTRIČNI ORGAZAM (FOTO)

Ovaj problem može da se reši pridržavanjem higijene spavanja i upravo iz tog razloga, kompanija  JYSK je pokrenula Školu spavanja koja donosi najbolja rešenja, savete i ideje za zdraviji i kvalitetniji san.

Pet ključnih navika za dobar san

  1. Pridržavajte se svog rasporeda spavanja. Pokušajte svakog dana da odete na spavanje i da se budite u isto vreme.
  2. Pre odlaska u krevet, izbegavajte izvore plave svetlosti kao što su televizor, mobilni telefon, laptop, tablet i drugi uređaji.
  3. Izbegavajte kofein, nikotin i alkohol u večernjim satima. Kofeinu koji se nalazi u kafi, nekim čajevima i energetskim pićima, potrebno je i do osam sati da nestanu iz našeg tela. Zato je preporučljivo da kafu pijete u jutarnjim časovima kako biste imali miran san. Isto važi i za nikotin, koji nepovoljno utiče na kvalitet sna, baš kao i preterana količina alkohola koja skraćuje REM fazu sna.
  4. Ne konzumirajte teške i obilne obroke ili velike količine tečnosti pre sna.
  5. Pre odlaska na spavanje pokušajte da se opustite. Pomoći će vam topla kupka, čitanje knjige, meditacija ili slušanje opuštajuće muzike.
Povezana vest:  Party trka u pidžamama

Ako vas zanima da li spavate dovoljno dobro, rešite JYSKov test spavanja i saznajte indeks kvaliteta vašeg sna.