Povodom Međunarodnog dana izbeglica, 20. juna, IKEA obeležava dan izbeglih lica širom sveta i slavi njihovu snagu i hrabrost. Uzroci prinudnog raseljenja su mnogobrojni – uključujući progon, klimatske promene, sukobe, oružano nasilje, kršenje ljudskih prava i druge, a prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), broj izbeglica u svetu je porastao na alarmantnih 100 miliona ljudi. IKEA Srbija pruža podršku osnaživanjem empatije i pokreće kampanju Zajedno za sve izbeglice. Trenutni narativ u vezi sa izbeglim licima često je baziran na strahu od nepoznatog, a kompanija svojim pristupom želi da doprinese promeni ovakvog gledišta i da otkloni negativne predrasude o izbeglicama.

„Kompanije mogu imati značajnu ulogu u omogućavanju izbeglim licima da izgrade novi život i da u potpunosti doprinesu zajednici i lokalnoj ekonomiji. Čvrsto verujemo u to da prema svim ljudima treba postupati ravnopravno i da im treba pružiti jednake mogućnosti, bez ozbzira na njihovo poreklo ili identitet. Takođe, uvereni smo da je svako talentovan i prepoznajemo kod izbeglica veštine, raznolikosti i drugačije perspektive kojima doprinose našem društvu i poslovanju. Uz pomoć naših partnera iz organizacije UNHCR, pokazujemo našu posvećenost uvođenjem sveobuhvatnog pristupa za podršku izbeglicama u integraciji na tržištu rada. Pristup podrazumeva dva programa: Veštine za zapošljavanje i Bolje mesto koje možemo nazvati domom“, izjavio je Strahinja Urošević, direktor tržišta u kompaniji IKEA Srbija.

Povezana vest:  Guess komadi za upečatljiv jesenji outfit

Kao posledica različitih prepreka na tržištu rada, izbegla lica se suočavaju sa problemom zaposlenja, a cilj IKEA programa Veštine za zapošljavanje je veća inkluzija izbeglica i pružanje mogućnosti da steknu veštine, radno i životno iskustvo. Program se sastoji od tromesečne plaćene prakse u odgovarajućim odeljenjima kompanije IKEA Srbija, u zavisnosti od prethodnog iskustva. Dodatno, učesnicima je dostupna psihološka podrška i različiti treninzi, kao što su interkulturalna obuka, priprema za intervju i pisanje radne biografije. Pilot program iz 2021. godine rezultirao je stalnim angažovanjem sedam pripravnika u kompaniji IKEA Srbija i ovako obećavajući ishod dao je vetar u leđa kompaniji da nastavi sa programom i u narednoj godini.

Povezana vest:  Vendi Lopez, registrovani dijetetičar se pridržava samo tri pravila koja se tiču zdrave ishrane

U okviru programa Veštine za zapošljavanje, IKEA je pokrenula i inicijativu Bolje mesto koje možemo nazvati domom, koja ima za cilj da podrži prisilno raseljena lica obnavljanjem izbegličkih centara. Verujući da svako ima pravo da se oseća kao kod kuće, kroz partnerstva sa organizacijom UNHCR, nevladinim organizacijama i mnogim udruženjima iz Srbije, zaposleni u kompaniji IKEA Srbija učestvovali su u renoviranju Doma za nezbrinutu decu „Jovan Jovanović Zmaj“.

Povezana vest:  Ivijan Sarkos iz Venecuele nova mis sveta

Iako je kratkoročna hitna pomoć važna, a IKEA je odgovorila na hitne potrebe, opšti cilj kompanije je da ostvari trajan pozitivni uticaj na društvo. Ljudska tragedija u Ukrajini stavila je u fokus globalnu izbegličku krizu koja se dešava već godinama. Za kompaniju IKEA je bilo prirodno da se uključi kako bi pružila podršku onima kojima je pomoć najpotrebnija. Zato je podržala nekoliko akcija među kojima je i renoviranje Centra za azil u Vranju.

Tokom predstojećih meseci i godina, IKEA Srbija će nastaviti da se fokusira na dugoročno poboljšanje situacije za što veći broj izbeglica. Više informacija o tome kako podstičemo inkluziju promenom narativa, pronađite na linku.